Romeo Kasteluči otvara 46. BITEF

Slavni italijanski pozorišni umetnik Romeo Kasteluči otvoriće 46. BITEF 12. septembra u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, gde će glavni program početi njegovom predstavom "Pastorov crni veo", najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Skupštini Beograda.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.09.2012.

17:47

Default images

Direktorka BITEF-a Jelena Kajgo rekla je da će do 22. septembra publika moći da vidi 13 predstava iz osam zemalja.

Ona je istakla da je BITEF koproducent italijanske predstave i britanske "Suviše smrtni" u koreografiji Šobane Džejasing, kao i da će posle dugo vremena učestvovati jedna američka predstava.

Kajgo je skrenula pažnju i na holandsku predstavu "Deca sunca" Iva van Hovea, nemačku "Krvave svadbe" koju je kao gost u Minhenu režirao mladi srpski reditelj Miloš Lolić...

Direktorka je napomenula da će dosta predstava biti izvedeno van pozorišnih zgrada - u Muzeju istorije, Franjevačkom samostanu, čak i jednom stanu...

Umetnički direktor i selektor Jovan Ćirilov ocenio je da je program, mada "skraćen" iz finansijskih razloga, zaista reprezentativan.

"Sve predstave su visokog kvaliteta, a povezuje ih filozofsko-estetički pojam iz slogana ''Izlet u istinu'', koji je izazovan kao i sam BITEF", rekao je on.

Ćirilov je najavio da će predsednik žirija biti univerzitetski predavač, istraživač, kustos i kritičar izvođačkih umetnosti Goran Injac iz Poljske.

Članovi su pisac, umetnički direktor festivala "Pasaž" Žan Pjer Tiboda iz Francuske, dramaturškinja Elizabet Šak iz Austrije, kao i rediteljka Ðurđa Tešić i kostimografkinja i vizuelna umetnica Maja Mirković (Srbija).

Selektorka Anja Suša dodala je da će prateći programi biti bogati i raznovrsni, ističući tradicionalni "BITEF na filmu" u Kinoteci, sa sedam filmova na temu diktatora i "BITEF polifoniju" koja je ovoga puta u kontekstu kulture za decu i mlade, pod sloganom "Istina ili izazov".

Suša je najavila i program "Beograd na drugi pogled", u kojem je naš grad inspiracija stranim umetnicima, kao i panel diskusiju na temu "Pozorište i tržište".

Direktorka Italijanskog instituta za kulturu u Beogradu i savetnik za kulturu ambasade Italije Sira Miori zahvalila je organizatorima festivala za čast što BITEF otvara trupa "Societas Raffaello Sanzio" iz Ćezene.

"Njihova predstava se uklapa u temu o istini. Inspirisana je pričom o slavnom slikaru Rotku koji dobija ponudu da radi za jedan restoran u Njujorku. Ukoliko je u nekom društvu kriza jača, bilo kriza ekonomije ili morala, utoliko je neophodnije istraživanje istine, a Kasteluči upravo pokazuje bolno putovanje umetnika ka istini", rekal je Miori.

Prvi sekretar američke ambasade Rajan Roulends najavio je predstavu "Život i vremena, epizoda br. 1" u izvođenju "Nature Theatre of Oklahoma" iz Njujorka.

"Divno je videti ovu vrstu povezanosti između Amerike i Srbije. Kultura je most i to je naš prioritet", rekao je on, dodajući da je za američku ambasadu bila čast da pomogne dolazak ove izvanredne i višestruko nagrađivane trupe na BITEF kao festival koji je dobro poznat i u Americi.

Direktor Francuskog instituta Žan Luk Gester i kulturni ataše i pomoćnik direktora Filip Le Moan skrenuli su pažnju na "rečit" naslov francuske predstave "Velika i neverovatna istorija trgovine", a zatim predstavili projekat Teatroskop.

Po ideji i u realizaciji Francuskog instituta u vreme BITEF-a biće održani "Beogradski susreti" 60 pozorišnih profesionalaca sa ciljem da se pospeši razmena između Francuske i 13 zemalja regiona - sa eks-ju prostora, iz Mađarske, Rumunije, Bugarske, Albanije, Grčke i Turske.

Predstavnici Gete instituta, Britanskog saveta i ambasade Holandije takođe su izrazili zadovoljstvo što su bili u prilici da pomognu dolazak predstava na tako značajn festival kao što je BITEF.

Kompletan program BITEF-a pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: