Daleko u novoj sezoni Bitef teatra

Bitef teatar započinje novu sezonu u sredu 5. septembra u 20h premijerom drame “Daleko” mlade autorke Tamare Bosak, u režiji Nenada Prokića, a osim 46. BITEF-a, čiji je organizator, imaće do kraja meseca i nekoliko gostovanja.

Izvor: Izvor: SEEcult.org

Utorak, 04.09.2012.

14:02

Default images

Prema navodima Tamare Bosak, predstava “Daleko” bavi se stalnim lutanjem svakog čoveka, koga put ponekad “odvede daleko, ne vrativši ga nikad kući, a ponekada taj put i ne vodi nigde drugde nego uvek nazad, na početak - kući”, prenosi portal SEEcult.org.

Da li mi uopšte svojim kretanjem možemo da utičemo na naše sudbine i da li to nekome nešto znači, kada smo svi mi samo tragovi pokreta ruke u spisima starim i više nego što znamo, i više nego što se to može zamisliti? To su neka od pitanja kojima se bavi drama Tamare Bosak, rođene 1987. godine u varšavi, a odrasle u i u Beogradu i u Sloveniji.

Tamara Bosak diplomirala je dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu 2011. godine, a tokom školovanja na FDU imala je premijeru radio dramatizacije priče onora de Balzaka "Melmot Lutalica" 2010. Iste godine izdavačka kuća Alma izdala je njen prvi roman "Priče pred nesanicu". Trenutno je na prvoj godini master studija u oblasti scenarija na Londonskom koledžu komunikacija.

Prokić je povodom režije drame “Daleko” izjavio da su moguća različita tumačenja tog teksta, a za njega se priča “događa posle neke prirodne katastrofe poput udara komete u Zemlju, kada više ništa nije kao što je bilo”. “Ali, koliko god situacija izgleda bezizgledna, ljudi se ne predaju”, rekao je Prokić za “Novosti”, dodajući da predstavu posvećuje Nilu Armstrongu koji je “otišao najdalje od svih nas i to pre 50 godina”, raspolažući s manje tehnoloških znanja nego što ih danas ima u telefonu "blekberi".



“U nauci, kao i u životu i politici, uvek mora da se neko usudi i ode pre svih nas...”, dodao je Prokić, koji se predstavom “Daleko” vraća u Bitef teatar, na čijem je čelu svojevremeno bio u dva mandata.

Prokić je naveo i da predstavu “Daleko” posvećuje Armstrongu zato što je bio skroman čovek s pobedničkim osmehom. “Nemoralno je pomisliti da je nemoguće pobediti’, dodao je Prokić, koji se za glavnu ulogu odlučio za plesačicu Ivanu Tabori Obradović, koja do sada nije glumila, dok su Željko Maksimović i Ivan Pantović angažovani preko ponude na internetu.

U predstavi igraju i Jasmina Avramović i Kosta Bunuševac, koji je i art direktor. Dramaturg predstave je Jelena Bogavac, a Prokić je osmislio i kostim, dok je scenograf Boban Jovanović. Prva repriza je 6. septembra u 20h.

Bitef teatar je organizator i 46. Beogradskog internacionalnog teatarskog festivala (BITEF) koji će biti održan od 12. do 22. septembra 1pod sloganom "Izlet u istinu".

Tokom septembra Bitef teatar će učestvovati i na Balet festu u Sarajevu “Božanstvenom komedijom” u koreografiji Edvarda Kluga, sa Ašhen Ataljanc i plesačima Bitef dens kompanije, kao i na festivalu Mlad otvoren teatar u Skoplju - predstavom “Hipermnezija” Selme Spahić, koprodukcijom sa Hartefakt fondom. Najavljeno je i gostovanje u KIC “Budo Tomović” u Podgorici omnibus predstavom “Fakebook” Milene Bogavac, Maje Pelević, Filipa Vujoševića i Milana Markovića, u režiji Jelene Bogavac.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: