"Momin krug" 7. i 8. septembra

Manifestacija "Momin krug", posvećena poznatom piscu i slikaru Momi Kaporu, biće drugi put održana 7. i 8. septembra na Adi Ciganliji i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, najavila je danas Zadužbina koja nosi ime priznatog književnika.

Izvor: Tanjug

Utorak, 04.09.2012.

13:21

Default images

"Momin krug" je prošle godine prvi put održan kod skulpture Dafne, na Adi Ciganliji, i okupio je veliki broj posetilaca i Kaporovih poštovalaca, a ovogodišnji program predstavlja sintezu svih segmenata umetnosti kojima se bavio jedan od najpoznatijih Beograđana: izložbe, likovna kolonija za decu, predstave po njegovom tekstu, projekcije filmova.

Posebna pažnja biće posvećena filmskom programu te će manifestaciju otvoriti dokumetarni film u produkciji Zadužbine Momo Kapor - "Momo uncut", autora đorđa Markovića, koji će biti prikazan na Adi Ciganliji.

Osnovu za ovaj film predstavlja televizijski materijal nastao za potrebe emisije "SFRJ za početnike" i ujedno je poslednji video-zapis poznatog umetnika. U njemu su dokumentovana sećanja Mome Kapora o raznim kulturnim pojavama.

U filmu o Momi i kulturnim fenomenima na koje se on osvrće govore i njegovi prijatelji - Matija Bećković, Emir Kusturica, Igor Mandić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Boris Miljković, Petar Peca Popović, Radmila Stanković i drugi.

Drugog dana manifestacije, 8. septembra, u Kinoteci će biti projekcija filma "Una" rađenog po čuvenom Kaporovom romanu, repriza filma "Njujork, grad po meri čoveka", koji je premijerno prikazan prošle godine u okviru "Mominog kruga", i repriza ostvarenja "Momo uncut".

Najavljeno je i gostovanje užičkog pozorišta sa predstavom "Kraj vikenda" po Kaporovom tekstu, likovna kolonija za decu u saradnji sa studijom "Mali Monmartr", izložbe crteža i posveta Mome Kapora, izložba postera filmova nastalih po Kaporovim scenarijima.

Planiran je i zanimljiv muzički program, koji će obuhvatiti projekat "Arhai" i izvođenje tradicionalnih srpskih pesama u tri glasa, kao i nastup Arsena i Matije Dedića.

Ulaz je besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: