Hrabra Merida – prvo, pa žensko!

U čemu je čar nove animirane bajke o princezi koja ne voli bajke?

Izvor: Piše: Mladen Savkoviæ

Ponedeljak, 03.09.2012.

10:47

Default images

Nedavno je američki magazine “Time” objavio zanimljiv članak u kojem se pita zašto već duže vreme nije snimljena nijedna ekranizacija stripa u kojem glavnu ulogu igra žena. Tačnije, nije snimljena nijedna dobra ekranizacija tog tipa.

Istog dana, samo sa druge strane Atlantika, britanski “Guardian” pitao se zašto se na filmskom platnu sve ređe viđaju ženski likovi koji sa ponosom mogu biti uzori devojčicama.

Odgovor na oba teksta stiže u okviru riđokose Meride, junakinje novog filma “Hrabra Merida” (Brave) koji potpisuju “Disney” i “Pixar”.

Merida razbija stereotipe na više načina, pre svega kada je reč u odnosu na ostale genijalne animirane poslastice koje godinama stižu iz studija “Pixar”. Naime, ovo je njihov prvi film u kojem je glavni lik žena, tačnije devojčica, kao i prvi film smešten u neko istorijsko razdoblje.

Ali, da li je i u čemu “Hrabra Merida” suštinski drugačija od prethodnih animiranih filmova koje smo decenijama voleli?
Ukratko, Merida je najstarije dete kralja Fergusa i kraljice Elinor, drčna i buntovna princeza zaljubljena u avanture, princeza koja ne voli i ne veruje u bajke sa tipičnim srećnim krajem, već radije uživa u streljaštvu i divljim, strašnim legendama. Kada dođe trenutak za venčanje, Merida odlučuje da uzme stvar u svoje ruke, suprotstavi se kraljici-majci, i dovodi svoju porodicu, ali i celo kraljevstvo u opasnost.

“Hrabra Merida” najpre donosi novine u iščitavanju porodice i porodičnih uloga, i to je najjača karika ovog ostvarenja. Odnos između Meride i njenih roditelja na najednostavniji i najiskreniji način odslikava odnos dece sa roditeljima čiji se pogledi na budućnost mimoilaze.

I ova porodica plave krvi pokazuje kako odnosi funkcionišu kada jedan roditelj zauzme ulogu dobrog, a drugi lošeg policajca. Kralj, heroj kraljevstva i porodični šarlatan i kraljica koja zapravo drži sve konce u rukama odlično su portretisani i kroz sasvim prirodne, i svima veoma bliske reakcije na ponašanje svoje ćerke, dočaravaju sve muke roditeljstva.

Iako ovo nije prva kraljevska porodica u animiranim filmovima, jedna je od retkih koja pokazuje kako zaista funkcionišu porodični odnosi i koliko je složen proces vaspitavanja dece. Roditelji u ovom slučaju nisu samo statisti koji se pojavljuju na početku i kraju filma, kako to obično biva. Iako je Merida princeza, ona ne traži svog princa, pa tako ni srećan kraj ne znači da će Merida sa plavokosim vitezom odjahati u zalazak sunca.
Kako to obično biva, svi problem nastaju iz loše komunikacije pa je naročito zanimljiv deo u kojem se Merida i njena majka moraju osloniti jedna na drugu, iako nisu u mogućnosti da (bukvalno) nađu zajednički jezik. Dramatičnosti takođe ne manjka, pa na vrhuncu filma, kada se obe nađu u životnoj opasnosti, publika će itekako saosećati sa junakinjama, shvatajući koliko možemo da učimo jedni od drugih ukoliko se međusobno slušamo.

Smešten u raskošne vrleti Škotske, oslanjajući se na škotsku tradicionalnu muziku i legende, film i u tom aspektu briljira, ali istovremeno na trenutke pada u problematične momente. To se pre svega odnosi na stereotipno prikazivanje škotskog divljačkog temperamenta i tradicije.

Sve ovo ne znači da će “Hrabra Merida” biti film o roditeljstvu i odrastanju koji deca neće voleti. Naprotiv, sve teme obrađene su na deci prijemčiv način uz odslikavanje brojnih situacija kroz koje smo bezmalo svi prolazili tokom detinjstva.

Osim toga, ovo je u osnovi komedija, pa tako smeha a ni akcije ne nedostaje. Nastavljajući tradiciju “Pixarovih” filmova, i ovo ostvarenje nudi inteligentne obrte i pametno osmišljene likove koji vas neće nasmejati isključivo banalnim potezima.

Dakle, odgovarajući na pitanja postavljena u “Time-u” i “Guardian-u”: Merida može biti uzor ne samo devojčicama, već svoj deci i roditeljima. Možda nije iz sveta stripa ali to svakako ne umanjuje njen potencijal heroine na koju (animirani) svet već duže vreme čeka.



Režija: Mark Andrews i Brenda Chapman/Jana Maričić

Uloge: Kelly Mackdonald, Emma Thompson, Billy Connolly, Julie Walters,... (Milena Moravčević, Vesna Stanković, Gorica Popović, Nenad Ćirić Ćira, Slobodan Beštić, Dragan Vujić Vujke, Branislav Platiša, i specijalni gost Ognjen Amidžić)

Žanr: Animirana komedija

Studio: Disney/Pixar

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: