Preminuo autor hita "Walk on By"

Hal Dejvid, kantautor koji je sa Bertom Bakarakom na prečac osvojio svet popa 1960-ih hitovima poput "Raindrops Keep Fallin' on my Head" i "Walk on By", preminuo je 1. septembra u Los Anđelesu. Imao je 91 godinu.

Izvor: B92

Nedelja, 02.09.2012.

10:17

Default images

Dejvid je preminuo u bolnici Sidars Sinaj usled komplikacija posle šloga, rekao je predstavnik Američkok udruženja kompozitora, autora i izdavača. Bio je član jednog od najuspešnijih kompozitorskih dua u istoriji.

Dejvid i Bakarak su u maju dobili Geršvinovu nagradu za popularnu pesmu koju dodeljuje Kongresna biblioteka.

Hal Dejvid, rođen 25. maja 1921. u Bruklinu, tekstopisanjem je počeo da se bavim krajem 1940-ih sarađujući sa drugim autorima koje je sreo u čuvenoj Bril zgradi na Menhetnu, u to vreme fabrici za štancovanje pop hitova.

Sa Bakarakom je počeo saradnju krajem 1950-ih a njihove pesme izvodili su umetnici poput Frenka Sinatre, Martija Robinsa, Toma Džounsa, Arete Frenklin i Barbre Strajsend.



Ipak, najviše ih je proslavila saradnja sa Dion Vorvik započeta 1962. Tada mlada pevačica, Dion je mogla svojim raznovrsnim glasom da izvuče emociju iz Dejvidovih reči i uspešno se nosi sa promenom ritma Bakarakovih melodija. Njih troje zajedno su stvorili niz hitova: "Don't Make Me Over", ''Walk On By", ''I Say a Little Prayer", ''Do You Know the Way to San Jose", ''Always Something There to Remind Me"...

Bio je to "brak u troje koji je funkcionisao", napisala je Vorvikova u svojim memoarima. Bakarak je bio "zgodan" a Dejvid "nežan, iskren i promišljen" muškarac.

Rastali su se 1973. i svako je otišao na svoju stranu.

Među drugim hitovima ovog dua su i "What the World Needs Now Is Love", "Close to You", "Wishin' and Hopin'"...
a možda i najpopularnija numera od svih je "Raindrops Keep Fallin' on my Head" napisana za film "Buč Kasidi i Sandens Kid" 1969, nagrađena Oskarom za najbolju pesmu.

 

Rođeni pisac (studirao je žurnalizam na Njujorškom univerzitetu), Dejvid je kazao u jednom intervjuu 1999. da je pisanje pesme kao pripovedanje priče. "Pesme treba da budu kao mali film ispričan u 3-4 minuta. Pokušate da kažete nešto na najjednostavniji način, što je verovatno najteža stvar na svetu".

Bert Bakarak, Dion Vorvik i Hal Dejvid oktobra 2011. (Beta)
Od 1947. bio je u braku sa En sa kojom ima dva sina. Posle njene smrti 1987. oženio se sa Junis. "Uvek mu je u glavi bila pesma", kazala je Junis Dejvid. Čak je i na kraju "uvek pisao note ili bi mene zamolio da zapišem, kako ne bi zaboravio reči".

"Kao tekstopisac Hal je bio jednostavan, koncizan i poetičan - on nam je saopštavao pregršt stvari u najmanje moguće reči i uvek u službi muzike", kazao je Pol Vilijams, predsednik američkog Udruženja autora, kompozitora i izdavača (kojim je Dejvid predsedavao 1980-1986).

"Nije ni čudo što su toliki njegovi stihovi postali deo našeg svakodnevnog rečnika a njegove pesme muzička pratnja naših života".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ministarstvo donelo odluku: Zatvaraju se škole

Zbog toplotnog talasa u Bangladešu, Ministarstvo prosvete i Ministarstvo osnovnog obrazovanja u toj zemlji saopštili su da će obrazovne ustanove biti zatvorene na sedam dana, zaključno sa 27. aprilom.

8:09

21.4.2024.

1 d

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

19 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: