Dan jevrejske kulture u Beogradu

Evropski dan jevrejske kulture, koji se održava širom Evrope svake godine prve nedelje septembra, danas (2. sptembar) će biti obeležen i u Beogradu manifestacijom pod nazivom "Jevrejski festival kulture", najavila je Jevrejska opština Beograd.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 02.09.2012.

09:11

Default images

Raznovrsni programi koji će predstaviti jevrejsku kulturu i tradiciju održaće se od 12 do 18 sati u Ulici maršala Birjuzova, čiji će deo biti zatvoren za saobraćaj. Vrata sinagoge biće otvorena za sve posetioce a obilazak će voditi rabin Isak Asiel.

U dvorištu sinagoge koncert će održati grupa Stefana Sablića "Shira U'fila", koja je javnosti poznata po učešću na Etno fjužn festu a članovi kluba "Krav maga global" prezentovaće izraelsku borilačku veštinu Krav maga.

Festival prati izložba fotografija "Pogled na Izrael", koju je organizatorima ustupila ambasada Izraela.

Povodom Evropskog dana jevrejske kulture i 60 godina od obnove rada Srpsko-jevrejskog pevačkog društva "Braća Baruh", u Kolarčevoj zadužbini biće održan celovečernji koncert na kome će pored renomiranog hora "Braća Baruh" nastupiti Jevrejski kamerni orkestar koji čini 13 profesionalnih muzičara, članova Jevrejske zajednice Srbije i balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za igru Aje Jung.

Hor "Braća Baruh" iz Beograda osnovan je 1879. godine kao Srpsko-jevrejsko pevačko društvo, naziv je promenilo kao uspomenu na trojicu braće iz poznate jevrejske porodice Baruh iz Beograda, stradalih u pogromima početkom Drugog svetskog rata.

U dugoj i uspešnoj istoriji ovog hora, koji je održao brojne koncerte u inostranstvu i svim velikim gradovima nekadašnje Jugoslavije, zabeleženo je da su ga vodili neki od najznačajnijih srpskih muzičara: Stevan Mokranjac, Josif Marinković, Stevan Hristić, Svetolik Pašćan.

Na svečanom koncertu u Kolarčevoj zadužbini biće izvedena dela jevrejskih autora koja okruženju predstavljaju koliko su jevrejska tradicija i kultura sveobuhvatni i sastavni deo evropskog i svetskog kulturnog nasleđa.

Na programu su horske i instrumentalne kompozicije jevrejskih kompozitora Leonarda Bernštajna, Žaka Ofenbaha, Solomana Sulcera, Georga Filipa Telemana i Gustava Malera, popularne jevrejske narodne pesme i nekoliko dela srpskih kompozitora.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: