Top5 najboljih SF rimejkova

Rimejk Sci-Fi hita "Totalni opoziv" sa Kolinom Farelom u "Švarcijevoj" ulozi u srpske bioskope dolazi 9. avgusta i možda je ovo zgodna prilika da se podsetimo najuspešnijih ostvarenja ovog žanra, koja su doživela "obrade" u poslednjih nekoliko decenija...

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.08.2012.

13:45

Default images

Ovo je lista 5 najboljih rimejkova naučno-fantastičnih filmova, u izboru sajta movieline.com.

1. "Muva" (The Fly), režija Dejvid Kronenberg (David Cronenberg), 1986.

Na prvom mestu je film u kojem briljira Džef Goldblum (Jeff Goldblum). On prosto očarava u svakom trenutku: čak i kada kaže "ovo je odvratno" dok otkriva novi način da "jede" šećer. Pored svog ultra-modernog dizajna i vrhunskih specijalnih efekata (čak i za današnje vreme), "Muva" je posebna i po načinu na koji su građeni likovi. Teško da je bilo ko tako nešto mogao da očekuje, posebno ako je video original iz 1958. sa legendarnim Vinsentom Prajsom (Vincent Price).

2. "Stvar" (The Thing), Džon Karpenter (John Carpenter), 1982.

Ovo je film koji ste verovatno gledali bar deset puta, ali kada dođe scena sa testiranjem krvi – opet skočite kao da vas je udarila struja i tako svaki put... Ako je Karpenter "Kralj horora" – onda je ovo njegovo remek-delo... Mnogi zaboravljaju da je film rimejk dela "The Thing From Another World" drugog genijalca - Hauarda Hoksa (Howard Hawks), koji je sam po sebi dobar film, ali je Karpenterova verzija bolja na svim nivoima.



3. "Dvanaest majmuna" (12 Monkeys), Teri Gilijam (Terry Gilliam), 1995-

Insiprisan čudesnim delom francuskog sineaste Krisa Markera (Chris Marker) "La Jetee", ova suluda priča o putovanju kroz vreme obiluje vizuelnim šokovima i kreativnošću, ali ne gubi iz vida priču koju prati. Brus Vilis (Bruce Willis) u jednoj od svojih retkih "drugačijih" uloga i Teri Gilijam u najmanje "čudnom" filmu u svojoj karijeri..



4. "Invazija trećih bića" (Invasion of the Body Snatchers), Filip Kaufman (Phillip Kaufman), 1978.

Spok poznat i kao Lionard Nimoj (Leonard Nimoy) je seksom opsednuti terapeut u San Francisku sedamdesetih godina XX veka – to mora da je najbolji film svih vremena...
Prepun scena eksplicitnog seksa i raznih odvratnosti, ovaj film je neočekivano dobio oznaku PG daleke 1978. godine. Original je režirao slavni Don Zigel (Don Siegel) 1956. godine, a scenario je urađen po romanu Džeka Finija (Jack Finney). Još jednu – militantnu  verziju - snimio je 1993. Ejbel Ferara (Abel Ferrara) sa Gabrijel Anvar (Gabrielle Anwar) i Forestom Vitakerom (Forest Whitaker), a poslednju verziju (za sada) "The Invasion" imali smo priliku da gledamo 2007. godine sa Nikol Kidman (Nicole) i Danijelom "Bond" Krejgom (Daniel Craig) u glavnim ulogama. Za mnoge, Kaufmanova verzija je jedna od najboljih "obrada" u istoriji filma. Da li ima nekoga ko se ne uplaši kada Donald Saderland (Donald Sutherland) na kraju filma uperi prst ka nama i ispusti "onaj" zvuk?



5. "1984", Majkl Radford (Michael Radford), 1984.

Film iz 1954. godine, u režiji Edmonda O'Brajena (Edmond O'Brien) bio je verna adaptacija Orvelovog književnog testamenta, ali ovaj filmski dragulj zabeležio je esenciju Orvelog anti-utopističkog sveta budućnosti. Džon Hert (John Hurt) u ulozi Vinstona Smita ostvario je ulogu svoje karijere, a kamera Rodžera Dikinsa (Roger Deakins) i dan danas očarava.

Kompletnu listu pogledajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: