"Duge noći i crne zastave" u 10.000

Roman "Duge noći i crne zastave" Dejana Stojiljkovića ovih dana je prešao brojku od 10 hiljada prodatih primeraka, saopštila je izdavačka kuća "Laguna", koja je knjigu objavila u ediciji "Meridijan".

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 26.07.2012.

14:35

Default images

Književni kritičari uglavnom pohvalno pišu o delu pisca, čiji je prethodni roman dobio nagradu "Miloš Crnjanski" i bio u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

"Napetog ritma naracije, jednostavnih, vrlo ubjedljivih rečenica i maštovitog jezika, filmične atmosfere, nabijen žestokom akcijom uz znatno poboljšanje karakterizacije likova i njihove interakcije u odnosu na Stojiljkovićev prvi roman, ''Duge noći i crne zastave'', osim što se čita u jednom dahu, jasno svedoči o spisateljskom napretku autora", napisao je Branislav Predojević u listu "Novi reporter".

U svojoj redovnoj kolumni nedeljom glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Danas" Zoran Panović preporučio je čitaocima Stojiljkovićev roman kako bi se "uverili da je moguć i drugačiji "istoricizam".

"Možda to i jeste ’istorijski palp’, ali je blagorodan za lečenje od ludila. Lečenje žanrom je blagougodno. Time se nacionalna istorija i mitologija transponuju u univerzalne kontekste", ocenio je Panović. "''Svet se promenio’, tako počinje Stojiljkovićev roman, ali tako počinje i Tolkinov ’Gospodar prstenova’. Predivan omaž, ali u krajnjoj instanci i kosovski junaci u predvečerje sudbinske bitke ulaze u istu ravan sa vitezovima Gondora", dodao je on.



Književna kritičarka dnevnog lista "Blic" Irena Javorski u svom prikazu stavila je "Duge noći i crne zastave" "rame uz rame" sa remek-delom devete umetnosti - stripom "Princ Valijant" Harolda Fostera.

Kritiku romana "Duge noći i crne zastave" koju je napisala Vesna Radman pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: