Ko je u konkurenciji za Bukera?

Među 12 pisaca na široj listi za ovogodišnju književnu nagradu "Men Buker" je četvoro debitanata, ali i Hilari Mantel (Hilary), dobitnica tog prestižnog priznanja 2009. godine.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.07.2012.

12:11

Default images

Mantelova je nominovana za roman “Bring Up The Bodies”, nastavak knjige “Vučje leglo” za koju je nagrađena 2009.

U širem izboru su i Vil Self (Will Self), Majkl Frejn (Michael Frayn), Debora Levi (Deborah Levy)... kao i četvoro debitanata (Rachel Joyce, Alison Moore, Jeet Thayil i Sam Thompson), prenosi SEEcult.org.

Prema rečima predsednika žirija, urednika književnog podlistka “Tajmsa” ser Pitera Sotarda (Peter Stothard), među temama romana u širem izboru su božanstvo, ludilo, urbane promene... Sotard je izjavio BBC-u da su sva odabrana dela “knjige koje će trajati”, a tiču se i tema kao što su demencija, stanje grada, tehnološke promene...

Žiri je pročitao ukupno 145 knjiga, a uži izbor saopštiće 11. septembra, dok će dobitnik nagrade, vredne 50.000 funti, biti proglašen 16. oktobra.

Dobitnik nagrade, osim priličnog novčanog fonda, može da očekuje i rast prodaje knjiga. Prošle godine nagrađena knjiga “The Sense of An EndingDžulijana Barnsa, prodata je u više od 100.000 primeraka. Barns je postao dobitnik Bukera iz četvrtog pokušaja.

Šira lista kandidata za nagradu Man Booker 2012:
Nicola Barker - The Yips
Ned Beauman - The Teleportation Avvident
Andre Brink - Philida
Tan Twan Eng - The Garden of Evening Mists
Michael Frayn - Skios
Rachel Joyce - The Unlikely Pilgrimage of Harold Fry
Deborah Levy - Swimming Home
Hilary Mantel - Bring Up the Bodies
Alison Moore - The Lighthouse
Will Self - Umbrella
Jeet Thayil - Narcopolis
Sam Thompson - Communion Town

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: