Impresije i dani na Paliću

Pre 20 godina, grupa entuzijasta upriličila je Palićke filmske večeri - godine 2012. Žan Mark Bar otvorio je 19. Internacionalni Filmski festival Palić. Na repertoaru selekcija najboljih filmova Evrope - viđenim i nagrađivanim na svim referentnim filmskim festivalima Berlin, Kan, Karlove Vari, Sandens, Tribeka...

Izvor: Piše: Suzana Zlatanoviæ

Ponedeljak, 16.07.2012.

14:02

Default images

Ponedeljak, 16. jul
Sižei filmova koje ćemo gledati na Paliću, ali i u novobeogradskoj Fontani - ukazuju da se selektor takmičarske selekcije Nikolaj Nikitin ovog puta okrenuo istraživanju porodičnih odnosa, seksualnosti, traganju tinejdžera, ali i sredovečnih za sobom i svojim mestom u ovom suludom i za sve zbunjujućim trenutkom na planeti Zemlji.

Festival se vidno podmladio te možete sresti veliki broj mladih i u publici i među filmskim autorima. Takođe, tu su i paneli o odnosu ekologije i politike, kao i o situaciji u domaćem filmu.

Žan Mark Bar, dobitnik nagrade "Aleksandar Lifka", najavio je svoju prvu glavnu ulogu u američkom filmu posle 30 godina - u pitanju je dramatizacija kultnog Keruaka i naslova BIG SUR.

Posle bioskopskog uspeha u ex-YU i nagrada na Berlinaru - PARADA je prikazana u glavnom takmičarskom programu na Letnjoj pozornici Palića, a Srđan Dragojević je još jednom ponovio da je film onoliko dobar koliko dopire do srca ljudi i koliko ostavlja trag u njima.

Selektor glavnog takmičarskog programa Nikolaj Nikitin, koji sebe doživljava najpre kao kustosa koji želi da se i autori i gledaoci na festivalu osećaju zbrinuto, posebno je ponosan što IFF Palić dodeljuje nagradu za najhrabrijeg međunarodnog distibutera. Ove godine to je "The Mach Factory". U ova teška ekonomska i krajnje nepredvidiva ekonomska vremena Palićki festival pruža podršku hrabrim kompanijama kojima je pre svega stalo do filmske umetnosti i bez kojih najznačajniji evropski filmovi ne bi postojali.

Zahuktavanje filmskih zavrzlama obeležio je i susret dve Mire - Banjac i Furlan. Jedna od najboljih jugoslovenskih glumica svih vremena i kultna POP ikona Mira Furlan je članica žirija, a film INSTANBULE, NE ZABORAVI ME - biće prikazan van konkurencije.

Foto: www.palicfilmfestival.com

Predstavnici mladog duha Evrope - inovativni i hrabri reditelji i autori izdvajaju se originalnim stajlinzima. Tu su i domaći evergrin biseri filmske muzike fantastičnog Zorana Simjanovića, takođe laureata nagrade "Aleksandar Lifka".

Temperatura je idealna oko 20 stepeni. Jezero pleni. Za sve zainteresovane cena jednodnevne karte je 200 dinara za dva filma u takmičarskoj selekciji, a sve ostale projekcije su besplatne.

Danas nas očekuje otvaranje izložbe i predstavljanje autobiografije čuvene Meline Merkuri. U okviru ciklusa "Novi švedski film" - veoma intrigantna MIS KIKI - koprodukcija Švedske i Tajvana koji odgovara na pitanje šta kada ste tinejdžer, a mama nađe on-lajn ljubavnika, U glavnom programu na čak 11stepeni C, dobro utopljeni gledaćemo priču o sedamnaestogodišnjoj LENI koja je spoznala samo seks, a od ljuabavi ni lj - dok ne naiđe na jednog Daana. Od 23 sledi film MOJ BRAT ĐAVO o dva brata koji žive u konzervativno tradicionalnom egipatskom domaćinstvu u sred Londona koji ih ubrzo uvlači u dekadenciju i istraživanje potisnute seksualnosti. Kada padne noć očekuje nas zvuk ABBE u okviru švedske večeri te predlažem da i vi pustite omiljeni hit ove švedske POP lektire i razbijete monotoniju ponedljka.

Sreda, 18. jul
Devetnaesti po redu Internacionalni Filmski Festival Palić ide ka svom vrhuncu. U goste je stigao i Timo Vuorensola, reditelj filmske atrakcije ČELIČNO NEBO - o nacistima u svemiru, tačnije na tamnoj strani Meseca gde su našli rudnik helijuma 3 i odakle planiraju invaziju
na Zemlju letećim tanjirima. Saveznike za osvajanje planete su našli u direktorki moćne marketinške akcije iz NY i u fiktivnom liku predsednice Amerike čiji je lik inspirisan Sarom Pejlin.

Ovaj film omaž "Ratovima zvezda", stripovima, Pink Flojdu, Vagnerovoj operi PRSTENI NIBELUNGA, svetskoj političkoj sceni - delimično je finansiran i iz džepova fanova - čak milion evra je dato reditelju i producentu sa poverenjem. Značajnu ulogu igra kultni Udo Kir, a muziku je radio Lajbah. Poenta ovog filma je da pokaže kako se prošlost reflektuje u budućnosti i da danas među političarima kako na globalnom tako i na lokalnim nivoima uvek ima poneki Hitler i Gebels.

Na Palić su stigle i glumice iz filma KLIP, kao i producentkinja Jelena Mitrović. Hajka sa zakašnjenjem od tri meseca krvožednog tabloida koji je ovaj svuda nagrađivani film prozvao "pornićem sa decom" nisu ih dotakle. Zna se šta je Maja Miloš želela i uspela, a to je da se bavi problemima mladih koji naizgled deluju apatično, a sa druge strane imaju ogromnu količinu energije koja traži ventil da se kanališe. Bes, destrukcija i autodestrukcija su ventil kroz koji na površinu izlazi ta energija, ali potpuno neočekivano, i za njih same, javlja se nežnost i empatija. KLIP je spoj surovog okruženja, nasilja, droge i šunda u kom odrastaju mladi i lepršavosti prve mladalačke ljubavi.



Šteta što jučerašnji film "Viljuška puna ljubavi" o grupama "Štutgart Onlajn", "Kriške", "Goribor", "Repetiror" i sceni nastaloj u BIGZ-u nije pratio i njihov uživo nastup - ali smanjenje budžeta je uticalo na to. Branislav Lečić, član saveta festivala, istakao je da bi u budućnosti ovaj filmski festival koji slavi evropski i autorski film, isključivo trebalo da radi na poboljšanju uslova prikazivanja filmova, a da je selekcija na pravom putu.

Foto: www.palicfilmfestival.com
Večeras nas očekuje kanska senzacija RAJ LJUBAVI - kontroverzno delo o seks turizmu u Keniji - gde masovno dolaze sredovečne Nemice u nadi da će pronaæi ljubav, no ubrzo shvataju da za ljubav - mora da se plati.

Učesnici okruglog stola "Klimatske promene i politika" uputili su apel gradonačelnicima i predsednicima opština s obzirom da su zaključili da i u Srbiji politički akteri moraju uspostaviti proaktivni odnos prema klimatskim promenama koje moraju uvesti u dnevnu agendu svojih aktivnosti jer je situacija alarmantna i ozbiljna!

I za kraj ovog mini raporta sa isceliteljskog i inspirativnog Palića moram vas podsetiti da u novobeogradskom bioskopu Fontana možete gledati filmove iz takmičarske selekcije Palića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: