EXIT: New Order i bal pod maskama

Nastup engleskog elektro - pop sastava New Order i maske kojima je obeležen petak 13. bili su sinoć glavno obeležje drugog dan Exit festivala koji se do 15. jula održava na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu.

Izvor: B92, Beta

Subota, 14.07.2012.

09:46

Default images

Bend se pojavio na glavnoj bini tačno u ponoć i pred velikim brojem obožavalaca počeo nastup jednim od svojih najvećin hitova, pesmom „Crystal“.

Legendarna grupa, jedna od najvažnijih predstavnika elektro - pop žanra, prvi put se predstavila publici u regionu, a njihov nastup na glavnoj festivalskoj bini dobro je zagrejao publiku koje je bilo znatno manje u odnosu na predhodnu noć kada je nastupio Duran Duran.



Svoj premijerni nastup na tlu jugoistočne Evrope New Order započeo je hitovima "Elegia" i "Regret", da bi njihov najslavniji hit "Blue Monday", koji se našao visoko na svetskim top listama, kada je objavljen originalno 1983. godine, ali i reprizno 1988, i 1995, potpuno razgalio, ionako dobro raspoloženu, publiku.
New Order (Foto: Irma Puškareviæ / Exit Photo team)
New Order su oformili članovi legendarnog benda Joy Division u Mančesteru 1980. godine, nakon smrti njihovog lidera, pevača i tekstopisca Jana Kurtisa. Bend je bio sjajno raspoloženi za svirku i činilo se na početku da ih publika ne prati u dovoljnoj meri, ali se taj utisak tokom koncerta drastično promenio u korist benda.



Momenat koji je izazvao najsnažnije emocije u publici bili su prvi taktovi velikog hita benda Joy Divission pod nazivom “Isolation”, koju su odsvirale šestu po redu.

Novosadska publika pozvala je bend na bis kada su odsvirali pesmu “Transmission” i jednu od najlepših ljubavnih pesama “Love will tear us apart again”.
Hercules and the Love Affair (Foto: Irma Puškareviæ / Exit Photo team)
Na glavnoj bini pre New Ordera nastupio je bend Hercules and the Love Affair iz Njujorka, koji je svirao pred mnogo manje publike nego što je to uobičajeno za glavnu binu.

Dens arena, bina elektronske muzike, ove godine je najveća do sada i mnogobojni ljubitelji ovog muzičkog pravca mogu da uzivaju u posebno osmišljenom osvetljenju, laserskim svetlosnim efektima, konfetama i balonima.

Sjajna atmosfera, dodatno podstaknuta plesačicama i odličnim ozvučenjem, nastala je tokom nastupa DJ Luciana, koji je za gramofone došao oko 4 časa ujutru.
The Toy Dolls (Foto: Jovan Ðokiæ / Exit Photo team)
Dens arena je bina poznata po tome da publika sa nje odlazi poslednja, a ni jutro drugog fetivalskog dana nije bilo izuzetak, jer je tek oko pola sedam pred razigrane najupornije ljubitelje zabave izašao DJ Keni Larkin. Jedan od najzanimljivijih nastupa druge večeri Egzita bili su svakako i The Toy Dolls, engleski pank rok bend, koji je na Fusion bini u pravom smislu reči zabavljao mnogobrojne fanove.



Bend je svirao gotovo dva sata, tokom kojih su odjekivali veseli ritmovi i šaljivi stihovi, vratolomije i grimase, a publika je u glas sa bendom otpevala, između ostalih i simpatični hit „Nelly the Elephant” i „I’ve got asthma”.

Na Fusion bini su od početka programa nastupali i publici uvek omiljeni domaći bendovi Jarboli i Goblini, a dobru atmosferu napravile su i zagrepčanke Lollobrigida, koje su na Egzitu nastupale već nekoliko puta.
Foto: Ivana Stojanoviæ / Exit Photo team
Dobrom raspoloženju posetilaca sigurno je doprinela i slavljenička atmosfera obeležavanja petka 13. koji ima simboličnu vezu s Egzitom, jer je ovo 13. po redu festival.

Zbog toga su organizatori pozvali goste da na Petrovaradinsku tvrđavu dođu maskirani, a tom pozivu se odazvao priličan broj, pre svega, posetilaca iz inostranstva.

Na "meniju" su bile različite maske od najobičnijih šara po licu i čelu do odela koja bi bez problema konkurisala za nagrade na najvećim maskenbalima.

Na festivalu Egzit u Novom Sadu od 12. do 15. jula nastupiće oko 400 izvođača iz celog sveta na preko 20 bina. Tokom trajanja festivala otvoren je i kamp Exit Village, u kojem su takođe organizovani muzički programi, ali edukativne radionice i predavanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: