Viminacijum: Počinje iskopavanje

Iskopavanje kostiju mamuta na širem prostoru lokaliteta Nosak, u Viminacijumu, nakon uklanjanja slojeva zemlje, počinje u ponedeljak 9. jula, najavio je direktor Arheološkog projekta Viminacijum Miomir Korać.

Izvor: Tanjug

Subota, 07.07.2012.

12:49

Default images

Korać je rekao da je skinut sloj zemlje do dela gde mogu da se vrše arheološka iskopavanja i trenutno postavljaju zaštitne stubove.

Završen je i elaborat za projekat budućeg parka u kome će biti smeštene kosti mamuta, uključujući i Viku, koja je pronađena 2009. godine i koja bi trebalo krajem avgusta ili početkom septembra da bude premeštena sa mesta gde je otkrivena.

"Mi hoćemo da Vika bude smeštena u određenom ambijentu, a u kontekstu novih nalaza to mora da bude jedan paleozološki ili paleobotanički park, u kome ćemo staviti i sve mamute koje ćemo iskopati. Taj park mora da izgleda reprezentativno", objasnio je Korać i najavio da će elaborat predati "Elektroprivredi Srbije" i kada bude odobren krenuće sa premeštanjem.

Korać kaže da bi Vika mogla da bude premeštena krajem avgusta ili početkom septembra i da pre toga treba pripremiti prostor.

Oko 20. jula očekuje se i dolazak stručnjaka sa Univerziteta u Lajdenu (Holandija).

Korać je rekao da će za sada obustaviti iskopavanje rimskih grobnica, otkrivenih nekoliko stotina metara od mesta gde su kosti mamuta, kako bi se posvetili iskopavanju mamuta i što pre došli do nivoa na kome se oni vide u profilu litice.

Na padini, na lokalitetu poznatom kao Nosak, koji se nalazi na 1,5 do 2 kilometra od Vike,početkom juna pronađene su kosti mamuta, popularno nazvanog Nosko, a nekoliko dana kasnije u nastavku profila otkriveno je još sedam mesta na kojima su kosti presečene radom bagera.

Delovi skeleta svih mamuta moraće da se izmeste sa mesta gde se nalaze kako bi obližnja telmoelektrana "Kostolac" nastavila sa eksploatacijom uglja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: