Beograd u objektivu fotoreportera

U Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na Kalemegdanu danas, 18.juna otvorena je izložba fotografija koju čine dva dela: "Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera" i Beograd na fotografijama Nemanje Budisavljevića.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.06.2012.

16:34

Default images

Otvaranje izložbe počelo je minutom ćutanja zbog jutrošnje eksplozije tokom vojne vežbe na Pasuljanskim livadama u kojoj je poginulo dvoje kadeta Vojne akademije, a sedmoro ranjeno.

Najavljeni predstavnici Vojske nisu prisustvovali otvaranju izložbe čiji su jedan deo fotografije posleratnog Beograda u objektivu vojnih fotoreportera.

Autor izložbe stručni saradnik Zavoda u oblasti fotodokumentacije Snežana Negovanović izjavila je da je, kada je izložba "Beograd 1945-1955 u objektivu vojnih fotoreportera" bila postavljena u martu u Medija centru "Odbrana", smatrala je da je to dobra prilika da veći deo tih fotografija koje predstavljaju arhitekturu, predele, razne ambijente Beograda iz decenije neposredno posle Drugog svetskog rata budu predstavljeni u Zavodu čija je prvenstvena delatnost zaštita nepokretnih kulturnih dobara.

Izloženo je 11 panoa sa ove izložbe i fotografije Budisavljevića koji je Zavodu prethodnih godina poklonio oko hiljadu svojih snimaka.

Autorka postavke je dodala da dve izložbe zajednički funkcionišu iako su nastale u različitim okvirima i različitim povodima jer predstavljaju period neposredno posle Drugog svetskog rata.

"Vidi se da je to period obnove i gradnje, gde sada kada gledamo sa prilične vremenske distance vidimo mnogo više promena, oni koji su snimali u tom trenutku nisu obraćali pažnju na to beležeći razne aspekte: istorijske, kulturološke, etnološke, pogodne za mnoga istarživanja", ocenila je ona.

Izložba fotografija je i za direktorku zavoda Milicu Grozdanić dragocena kao svedočanstvo vremena, izvanredan dokument, polazište za istraživanje.

"Iako su ovo fotografije vojnih fotoreportera mi na njima vidimo svedočanstvo kako je tih godina izgledala arhitektura Beograda, kultura, pa čak i moda", rekla je ona.

"Ono što je majstor fotografije Dragoljub Tošić svojevremeno zabeležio, važi i danas: "Ta građa je, s obzirom na pouzdane i promišljene stavove fotografa-umetnika, deo naše duhovne memorije, deo istorijske istine. Što je nekad bilo - ponovo je tu. Sve je kako je bilo. I ništa nije kako je bilo," rekao je dr Vidoje Golubović.

Izložba će biti postavljena do 1.septembra, a za posetioce je otvorena u radno vreme Zavoda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: