Svečano otvorena Nedelja dizajna

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Predrag Marković svečano je 6. juna otvorio sedmu Beogradsku nedelju dizajna (BND) u Narodnoj biblioteci Srbije.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.06.2012.

09:04

Default images

Marković je istakao da je ''naša obaveza prvo da čuvamo i da to što čuvamo učinimo vidljivim, ali ako nismo sposobni da čuvamo ne zaslužujemo da ulažemo u nešto novo''.

On je pohvalio ovaj projekat, rekavši da je otvorio širom vrata mladim ljudima, i izvinio se u ime svih koji nisu prepoznali ovu manifestaciju što joj u poslednjih šest godina nije pomagano.

Ambasadorka Australije u Srbiji Helen Študert je istakla da su kreativne industrije jedan od najvažnijih faktora u kulturi svakog naroda, ali i da su one jako važne u ekonomiji, dodavši da su odgovorne i za kreaciju ''jednog otvorenog jakog i živog društva''.
Foto: Tanjug
Upravnik NBS Dejan Ristić je rekao da je zadovoljstvo da NBS kada proslavlja 180 godina od postojanja priušti u svojoj zgradi i zanimljiv i provokativan projekat kakav je BND.

On je naveo da za zaposlene u Narodnoj biblioteci, koja čuva ''šest miliona jedinica starosti od jednog milenijuma je uvek izazov susresti se sa savremenim, kreativnim, mladim ljudima'' koji dolaze ne samo iz Srbije već iz celog sveta i da je taj susret napravio čitav niz izložbi i iznedrio jednu lepu energiju.

Direktor BND Jovan Jelovac je objasnio da BND ima nekoliko fokusa, a da je prvi tema koja ove godine glasi ''Sloboda na kvadrat'', zato što u vreme krize kreativna zajednica i industrija svake zemlje je ''''jedan od putokaza kako kreirati nacionalni identitet i kako odgovoriti izazovima krize''.

Nakon otvaranja usledili su modna revija Jelene Stefanović, film ''BND 2011'', autora Miodraga Ilića, a posetioci su uživali i u izložbama u okviru programa ''Dizajn park'' postavljenim u NBS.
Glavni program, kreativna konferencija ''Sloboda na kvadrat'' biće sutra, 8. i 9. juna u Centralnoj čitaonici i tada će čitaonica biti zatvorena za javnost.

Tokom trodnevne konferencije, zahvaljujući podršci stranih kulturnih centara i ambasada u Srbiji predavanja će održati 28 vodećih kreativaca iz preko 20 zemalja širom sveta, koji će predstaviti svoj rad.

BND je zvanično počela 4. juna, dok je večeras bilo svečano otvoranje te manifestacije koja će trajati do 10. juna.

SVE O OVOGODIŠNJOJ BEOGRADSKOJ NEDELJI DIZAJNA ČITAJTE U SPECIJALNOJ B92 TEMI OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

23 h

Podeli: