HRT i „Dušan Skovran“ na Kolarcu

Hor Hrvatske radiotelevizije, predvođen dirigentom Tončijem Bilićem, Beogradski gudački orkestar „Dušan Skovran“ i irski tenor Robin Tričler održaće koncert 10.maja (20h) u Kolarčevoj zadužbini.

Izvor: Tanjug

Utorak, 08.05.2012.

16:57

Default images

Hor Hrvatske televizije ima tradiciju dugu sedam decenija tokom kojih je sarađivao sa uglednim hrvatskim dirigentima: Lovrom pl. Matačićem, Milanom Horvatom, Pavlom Dešpaljem, Nikšom Barezom.

Takođe je sarađivao sa brojnim stranim gostima: Klaudijom Abadom, Lorinom Mazelom, Igorom Markevičem, Valerijem Poljanskim kao i sa solistima svetskog glasa.

Na koncertu u Kolarčevoj zadužbini Hor Hrvatske radiotelevizije nastupiće sa jednim od najpoznatijih ansambala u Srbiji BGO "Dušan Skovran" koji više od četiri decenije kontinuirano deluje na domaćoj i inostranoj muzičkoj sceni.

Kao orkestar sa najviše ostvarenih međunarodnih nastupa i turneja, predstavio se na mnogim koncertnim podijumima Evrope, Azije i Amerike, u više od 400 gradova.

Orkestar su vodili Aleksandar Pavlović i Obrad Nedeljković, kao solisti sa njim su nastupali mnogi veliki umetnici među kojima su i Kendal Tejlor, Irena Grafenauer, Aleksis Galperin, Kristijan Larde, Konstantin Kociolis, Ksenija Janković, Žerar Kose, Nikolaj Petrov, Džeremi Menjuhin, Sofi Langdon, Šlomo Minc i Najdžel Kenedi.

Solista na koncertu, tenor Tričler nakon što je diplomirao na Kraljevskoj irskoj akademiji za muziku i na Kraljevskoj akademiji za muziku u Londonu, započeo je sjajnu karijeru operskog i koncertnog umetnika.

Igrao je vodeće role u Velškoj nacionalnoj operi, održao koncertne resitale u najvećim svetskim koncertnim dvoranama.

Dobitnik je brojnih nagrada: Muzičke fondacije Ulster banke, nagrade za solo pevače Abigail Dods i Katlin Ferije, nagrade na drugom kineskom međunarodnom takmičenju pevača, Međunarodnom vokalnom konkursu u Hertogenbošu u Holandiji kao i na Međunarodnom takmičenju za solo pevače u Vigmor holu.

Na programu koncerta na Kolarcu, koji je organizovan u saradnji Jugokoncerta sa Muzičkom produkcijom HRT je: Volfgang Amadeus Mocart „Serenada br. 13 u Ge duru, K. 525, Mala noćna muzika“, Bendžamin Britn (1913 - 1796) „Iluminacije za tenor i gudače, op. 18, na stihove Artira Remboa“, Zoran Erić „Cartoon“, Josip Hace(1879-1959) „Pjesni ljuvene, na stihove Rikarda Katalinića Jeretova“ i Tarik O'Regan „Triptih“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: