Ritam Evrope! 9. maja u Novom Sadu

Ritam Evrope! 2012 biće održan u Novom Sadu na Trgu slobode u sredu 9. maja u produkciji Studentskog kulturnog centra. Na koncertu će nastupiti Zemlja Gruva, Letu Štuke i Laibach.

Izvor: B92

Utorak, 08.05.2012.

16:19

Default images

Povodom 9. maja - Dana Evrope i Dana pobede nad fašizmom, Ustanova Studentski kulturni centar Novi Sad odlučila se da nizom aktivnosti u
okviru Manifestacije RITAM EVROPE! obeleži taj dan.

Ujedno, RITAM EVROPE ima za cilj da pomogne umetnicima u tranzicionom periodu da se povežu sa Evropom i pokažu šta rade, šta znaju i mogu.

Line up 2012: Mamurlook 19h, Zemlja Gruva 20.00-20.50, Letu Štuke 21.10-22.25, Laibach 22.35-00.00

Ritam Evrope! je manifestacija kojom obeležavamo 09. maj, Dan pobede nad fašizmom. Ovu manifestaciju šestu godinu za redom organizuje Studentski kulturni centar Novi Sad. Manifestacija Ritam Evrope! obuhvata niz kulturnih dešavanja, od izložbi, tribina, svirki i govornih programa do velikog koncerta na Trgu slobode i tokom godina je postala jedna od najprepoznatljivijih manifestacija tog tipa u regionu.

Zašto 09. maj? Nakon kolosalnih razaranja, obeleženim najsurovijim stradanjima i zločinima, do tada nepoznatim u ljudskoj istoriji, Nemačka je, 9. maja 1945, potpisala bezuslovnu kapitulaciju. U Drugom svetskom ratu život je izgubilo preko pedeset miliona ljudi. Na samom početku tog 09. maja 1945, u 00.16 časova, u Berlinu je potpisan akt o bezuslovnoj i konačnoj kapitulaciji nemačkih oružanih snaga. U ime poražene nacističke Nemačke, ovaj akt potpisao je feldmaršal Vilhelm Kajtel. Bezuslovnu kapitulaciju Nemačke su, u ime članica antifašističke koalicije, primili i potpisali sovjetski maršal Georgij Žukov i britanski general Artur Teder. Od tada se Deveti maj u svetu obeležava kao Dan pobede nad fašizmom.
Tokom proteklih 66 godina, Dan pobede doživeo je i različite transformacije. Pet godina po okončanju Drugog svetskog rata, 9. maja 1950, francuska vlada objavila je Deklaraciju o stvaranju zajednice za ugalj i čelik između Francuske i Nemačke. Ovaj projekat, upamćen kao Šumanov plan, po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, Robertu Šumanu, predstavljao je prvi korak ka stvaranju Evropske ekonomske zajednice, preteči Evropske unije. Zbog toga se Deveti maj obeležava i kao Dan evropskih integracija, kod nas poznatiji kao Dan Evrope.



Prvih 5 godina. Za pet godina (Ritam Evrope! prvi je put održan 2007) na samom koncertu nastupio je veliki broj sjajnih sastava iz Novog Sada, Srbije, regiona, Evrope i sveta. Prve godine prepuni Trg Slobode! uživao je uz Atheist Rap, Vrisak generacije i engleske pank legende Peter and the Test Tube Babies. 2008. godine, zbog podudaranja datuma manifestacije i izbora, tadašnja lokalna vlast nije dozvolila održavanje Ritma Evrope na Trgu slobode pa je ceo događaj premešten u park kod Filozofskog fakulteta. Engleski sastav The Damned tada je prvi put gostovao na prostorima bivše Jugoslavije, uz podršku novosadskih Ragmana, Piknika i Blitzkriega.

Manifestacija se 2009. ponovo vraća tamo gde joj je i mesto, na prepuni Trg slobode. Britanski pank rok bend The Adicts napravio je od svog nastupa spektakl za pamćenje a pre njih svirali su još i lokalni ska sastav Ringišpil i splitski TBF.

Devetog maja 2010. godine na istom mestu svirali su Talco iz Italije, Skarface iz Francuske, makedonski Supehiks kao i Neozbiljni pesimisti iz Sombora. Koncertu na Trgu slobode prethodila su brojna dešavanja, pa su tako 5. maja 2010. u Katoličkoj porti nastupili: Branimir i neprijatelji, Mayoke i Frame orchestra, a dva dana kasnije u Fabrici, Generacija bez budućnosti, uz mlade lokalne snage Frontline i Selfimmolation, obeležila je 20 godina od nastanka.

Peti Ritam Evrope! održan je 9. maja 2011. a kao zvezde večeri publika je imala prilike da vidi hrvatski pop sastav Jinx. Sjajan štimung priredili su i Pannonia All-star Ska Orchestra iz Budimpešte, slovenački Elvis Jackson, beogradski Vrooom kao i Argies, pank bend iz Argentine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: