Sezanov akvarel vredi 19 miliona $

Redak akvarel Pola Sezana za koji se verovalo skoro 60 godina da je izgubljlen, prodat je za preko 19 miliona dolara na aukciji u Njujorku.

Izvor: B92

Sreda, 02.05.2012.

15:06

Default images

Aukcijska kuća Kristi (Christie's) saopštila je da je slika "Igrač karata" (A Card Player) prodata anonimnom kupcu.

Akvarel je bio studija za poznatu seriju platana na ulju ovog francuskog postimpresionističkog slikara nazvanu "Igrači karata".

Pronađena je ponovo ove godine u kolekciji pokojnog doktora Hajnca Ajhenvalda, poznatog kolekcionara iz Dalasa, u američkoj državi Teksas.

Na slici je prikazan čovek u šeširu i sakou kako sedi za stolom.

Akvarel u plavim i oker tonovima prethodno je bio poznat stručnjacima samo sa crno bele fotografije.

Sezan je naslikao pet slika iz serije "Igrači karata" u periodu između 1890. i 1896. godine.

Pripremna studija daje redak uvid u Sezanov stvaralački proces. Na slici je figura Polena Poleta, baštovana na Sezanovom imanju blizu Eks-an-Provansa u Francuskoj. Poslednji put je izložena u njujorškoj galeriji 1953. godine.

Aukcijska kuća Kristi navela je da je kolekcionar Ajhenvald nasledio ovaj akvarel od svog oca. Procene njegove vrednosti pre aukcije bile su između 15 i 20 miliona dolara.

Galerija Korto u Londonu je izložila Sezanovih pet slika iz serije "Igrači karata" 2010. Ta izložba je prošle godine bila prikazana i u Metropoliten muzeju u Njujorku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: