Večeras počinje 59. Kratki metar

Projekcijom filma "Sonja" autorke Dragane Kanjevac večeras u 19h u Domu omladine svečano počinje 59. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

08:13

Default images

Film "Sonja" posvećen je Sonji Savić - neprevaziđenoj glumici, urbanoj jugoslovenskoj ikoni, koju na pragu zrelosti dočekuje krvavi raspad zemlje i kulturnog prostora. U filmu su zabeleženi Sonjini iskazi iz različitih perioda, svedočenja njenih kolega i prijatelja i raznovrstan arhivski materijal vezan za njeno glumačko i autorsko delovanje. Pošto je premijerna projekcija dokumentarnog filma “Sonja” rasprodata, najavljena je dodatna projekcija u sali Amerikana Doma omladine Beograda u 21 sat. Zbog velikog interesovanja publike, 150 karata za dodatnu projekciju, po ceni od sto dinara, biće u prodaji 30. marta od 10 sati.

U prvom bloku takmičarskog programa biće prikazano osam kratkih igranih filmova - "Mašinica", "Gagarin i ja", "Vreme bliskosti" i "Zid" iz Srbije, kao i "Mleko" (Portugalija), "Dečak laka srca" (Italija), "Izlazak" (Australija) i "Vidi me" (Finska). Na večerašnjem programu je i specijalna projekcija dugometražnog dokumentarca "Jedna žena - jedan vek" Želimira Žilnika.

Festival dokumentarnog i kraktometražnog filma traje do 3. aprila. U takmičarskom i pratećim programima (preuzmite program u PDF-u) biće prikazano 130 domaćih i stranih filmova, od kojih je 90 u konkurenciji za nagrade, dok su prateći posvećeni poljskom i izraelskom filmu, pariskom alternativnom filmu, ostvarenjima iz regiona, dokumentarcima o aktuelnim temama poput studentskih protesta u novom veku, te sudbini nekoliko vanserijskih umetnika i uzbudljivim svedočanstvima o dramatičnim događajima 20. veka.

U međunarodnoj konkurenciji su 52 strana filma - odabrana među šezdesetak prijavljenih, dok domaći takmičarski program obuhvata 38 filmova, koji su odabrani među stotinak prijavljenih, saopšteno je 23. marta na konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, koja je osnivač Festivala kratkog metra, najstarije od 11 gradskih manifestacija.



Filmovi se takmiče po kategorijama (kratki igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni), a o nagradama (Gran pri, zlatne plakete i medalje Beograd, diplome), čiji je fond ukupno 14.000 evra (Gran pri 3.000), odlučivaće žiri koji čine Mark Ripoll iz Francuske, Pjer Žalica (Bosna i Hercegovina), Shirly Berkovitz (Izrael) i Mina Đukić i Bojana Maljević iz Srbije.

Nagrada za životno delo neće biti dodeljena ove godine, jer nije bilo adekvatnog predloga.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: