Carl Craig 30. marta u klubu Tube

Popularni DJ Carl Craig, koga kritičari smatraju jednim od najznačajnih stvaralaca elektronske muzike današnjice i ikonom detroitskog tehna, nastupiće u petak, 30. marta u klubu Tube u Beogradu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 26.03.2012.

14:21

Default images

Craig, koga opisuju i kao inovatora džeza u tehnu, u istoriju Detroita ušao je sarađujući sa Derrickpm Mayom i Juanom Atkinsom, začetnicima te scene. Status legende obezbedio je i osnivanjem Detroit Electronic Music Festivala (DEMF), kao i nominacijom za Grammy nagradu za remix numere "Like a Child“ Junior Boysa. Prošle godine obeležio je dve decenije postojanja etikete “Planet E”, koju vodi zajedno sa svojom porodicom.

- Moj lični uspeh sudim po tome koliko emocija mogu da izvučem od neke numere kad je odslušam deset godina kasnije. Želeo sam da pravim klasičnu muziku, koja će biti neprolazna. Ako sada pustim neku moju staru stvar i ako to u meni probudi isti osećaj koji sam imao kad sam je stvarao, to je onda definitvno uspeh – kaže Carl Craig.

Zahvaljujući uklapanju avangardnih pravaca u svoju muziku, po mišljenju kritičara, Carl Craig konstantno unapređujuje tehno već dve decenije, a njegova izdanja i remiksi postali su deo savremene plesne antologije.

U rodnom Detroitu na prvom izdanju DEMFa, prve godine okupio je i ujedinio veliki broj suprotstavljenih muzičara, političara, institucija i privukao više od milion posetilaca iz celog sveta.

Inače, istoriju detriotskog tehna počeo je da stvara kada je sa Derickom Mayom i Juanom Atkinsom sarađivao na klasiku "Strings of Life", s kojim na velika vrata ulazi u Evropu.

Nakon toga je više puta izdavao pod pseudonimima Psyche, 69, Paper Clip People i Innerzone Orchestra, pod kojima je eksperimenitasao sa jazzom, funkom, drumm & bassom, ali i napravio nekoliko klupskih hitova početkom devedesetih kao što su “Throw", "The climax" i "The floor".

Radio je remikse za Tori Amos, Inner City, Rona Trenta, La Funk Mob, Incognito, a srađivao je i sa grupama LCD Soundsytem, Hot Chip, Friendly Fires, Goldfrapp, Yello zatim sa Theom Parrishom, kao i sa svojim uzorom Herbiem Hancockom.

Domaća podrška Craigu su Dušan Kačarević i Marko Milosavljević, a karte se mogu u petak 30. marta kupiti na vratima kluba po ceni od 500 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: