Boy band – priča bez kraja

Pet mladih Britanaca pod imenom “One Direction” ove sedmice postali su prvi britanski bend koji je albumom prvencem odmah dospeo na vrh američke top liste.

Izvor: B92

Subota, 24.03.2012.

14:04

Default images

Petorica momaka bivši su učesnici muzičkog takmičenja “X factor”. Prvi muzički ugovor o saradnji nakon takmičenja potpisali su sa izdavačkom kućom Simona Cowella. Album “Up All Night” našao se na vrhu američke liste albuma nakon što je za prvih sedam dana prodat u sto sedamdeset šest hiljada primeraka.

To je bilo dovoljno da sa vrha liste siđe Bruce Sprinsgsteen i njegov novi album "Wrecking Ball", ali i da se na vrh ne vrati Adele sa svojim albumom “21”.

Magazin “Billboard” podseća da su šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka na sličan način bili popularni muški sastavi kao što su “The Beatles” ili “Jackson 5”.

Međutim, naziv “boy band” (dečački bend) dobio je pravo značenje tek pojavom benda “New Kids on the Block”, koji je na vrh liste najprodavanijih izdanja dospeo 1989. godine sa albumom “Hangin’ Tough”, da bi isti uspeh ponovili sledeće godine sa albumom “Step by Step”. Uz mnoge slične bendove protekla je cela decenija, čiji su prelaz u dve hiljadite obeležili sastavi “Backstreet Boys” i “N Sync”.

Albumom “Millennum” prodatim u dvanaest miliona primeraka,  “Backstreet Boys” proveo je deset nedelja na vrhu liste albuma. Godinu dana kasnije “N Sync” zadržao se dve nedelje manje na vrhu sa albumom “No Strings Attached”.

Nakon kratkog primirja, novu eru 2008. godine započinju tri brata Jonas koji naročito u SAD beleže veliku popularnost sa albumima “A Little Bit Longer” i “Lines, Vines and Trying Times” koji dospevaju na vrhove lista.

“Ti bendovi su nam dali neke od najboljih muzičara i pesama”, tvrdi Corey Mottley, muzički urednik iz Njujorka. Justine Timberlake je odličan primer. Možda sam mrzeo članove sastava ‘N Sync’ jer su sve devojčice bile lude za njima, ali priznajem, znao sam reči njihovih pesama napamet.”

Međutim, “One Direction” nije jedini primer koji ovih dana osvaja top liste. “The Wanted” je bend mladića takođe iz Velike Britanije koji su singlom “Glad you Came” sa debi albuma “Battleground” osvojili prvo vrh liste u domovini, a u SAD su se popeli do trećeg mesta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: