Dani slovenačkog filma u Kinoteci

Manifestacija "Dani slovenačkog filma" biće održana od 20. do 25. marta u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, saopštio je zamenik ambasadora Slovenije u Srbiji Milan Predan.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.03.2012.

16:40

Default images

Na programu će biti devet novijih ostvarenja, snimljenih od 2002. od 2011. godine, koja nisu do sada prikazivana u Beogradu, izjavio je Predan na konferenciji za novinare u Kinoteci.

"Nama u ambasadi je drago što smo uspeli, uz pomoć Slovenskog filmskog centra i Slovenske kinoteke i uz finansijsku pomoć Ministarstva spoljnih poslova i bivšeg Ministarstva kulture, da realizujemo tu staru inicijativu da se prvi put posle razdvajanja celovito predstavi slovenačka kinematografija", kazao je on.

Predan je podsetio da je u proteklom periodu više srpskih filmova prikazivano u Sloveniji, ali da obratno nije bio slučaj, osim na festivalima.

Predstavnica Slovenskog filmskog centra Nerina Kocjančič takodje je izrazila zadovoljstvo što će se beogadskoj publici predstaviti ova retrospektiva.

Ona je dodala da slovenački filmski poslenici inače dobro saradjuju sa srpskom kinematografijom, kroz koprodukcije, kao i na zajedničkom, regionalnom štandu na festivalu u Kanu.

Ciklus u Kinoteci otvoriće sutra uveče igrani film "Izlet" mladog autora Nejca Gazvode, koji će biti prisutan i posle projekcije razgovarati sa publikom.

Ovaj film u žanru "roud muvija" snimljen je prošle godine, a prati troje mladih prijatelja na putu za more. Uloge igraju Nina Rakovec, Jure Henigman i Luka Cimprič.

Narednih dana biće prikazani "Graničari" Maje Vajs, "Desperado tonik" Varje Močnik i Borisa Petkoviča, "Usaglašavanje" Igora Šterka, "Lj... kao ljubav" Janje Glogovac. "Estrelita" Metoda Peveca, "Lični prtljag" Janeza Lapajnea, "Piran - Pirano" Gorana Vojnovića i "Cirkus fantastikus" Janeza Burgera.

Kocjaničic je rekla da se u Sloveniji u proseku snima od tri do šest dugometražnih igranih filmova godišnje.

U poslednje vreme najgledaniji je bio "Gremo mi po svoje" Mihe Hočevara iz 2010. godine, koji je u bioskopima geldalo 270.000 ljudi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: