Muzika i gitare "leče" zatvorenike

Tokom sedamdesetih godina prošlog veka muzičar Wayne Kramer (63) proveo je dve godine u zatvoru zbog prodaje narkotika. Ovih dana planira da se “vrati iza rešetaka”, a u tome će mu pomoći gitaristi Chris Shiflett (Foo Fighters) i Gilby Clarke (ex Guns ‘N Roses).

Izvor: B92

Nedelja, 04.03.2012.

12:29

Default images

“Kada sam svirao u zatvoru, kao da više nisam bio u zatvoru”, priseća se sada Kramer dok sedi u svom losanđeleskom studiju. Njegovu priču početkom marta prenele su svetske agencije. Onr ovih dana sa svojom neprofitnom humanitarnom fondacijom “Jail Guitar Doors USA” i uz pomoć pomenutih muzičara organizuje još jednu akciju doniranja gitara zatvorima u SAD.

Kao dvadesetogodišnjak Kramer je bio u zatvoru u Leksingtonu, gradu u američkoj državi Kentaki, zbog prodaje kokaina u vrednosti od deset hiljada dolara agentu koji je bio na tajnom zadatku. Zatvor je bio suviše bezlično, depresivno mesto. Pogotovo za Kramera, koji je u to vreme bio veoma popularan muzičar zahvaljujući svom bendu “Motor City 5” iz Detroita.

Stvari su se promenile kada je otkrio da u zatvoru postoji muzička sekcija. Na njenom čelu bio je čuveni džezer Red Rodney, koji je i sam bio u zatvoru zbog problema sa drogom.

On je bio u Leksingtonu tri puta… Bio je na kao neki starešina u tom zatvoru”, priseća se Kramer kroz smeh, dodajući da je od njega naučio mnogo o teoriji muzike.

“I sada to pokušavamo da sprovedemo kroz donaciju insturmenata. Želimo da pokažemo da je ovo način da prođete kroz teška vremena, da sa vašom gitarom možete otići lako na neko drugo mesto.”



Tokom dve prethodne godine posredstvom Kramerove organizacije zatvori u Nevadi, Kaliforniji i Teksasu dobili su stotine instrumenata.

“On je veliki čovek. Iskoristio je svoju veštinu, svoj talenat, kako bi vratio dug društvu”, kaže David Bates, zamenik okružnog šerifa Los Anđelesa. Bates je godinama pomagao Kramerovoj fondaciji u ostvarenju zadataka jer smatra da je muzika univerzalni jezik i da ovakve akcije pomažu celom društvu.

Ime Kramerove fondacije potiče od pesme “Jail Guitar Doors” koju je krajem sedamdesetih objavio legendarni sastav “The Clash”. Kramer sada sa ponosom otkriva da ta pesma zapravo govori o njemu, podsećajući na početni stih: “Let me tell you about Wayne and his deals with cocaine.” (Dozvolite da vam kažem nešto o Wayneu i njegovoj borbi sa kokainom.)

Kramer je svestan loših izbora koje je pravio, i mladiće slične sebi viđa često u zatvorima zbog istih grešaka. Takođe, svestan je da ovim potezom ne može promeniti čovečanstvo, a ni sve zatvorenike.

“Uvek postoje ljudi koji ne žele da se promene, to ih uopšte ne zanima i njih treba ostaviti u zatvoru. Ali, rekao bih da je to nekih petnaest procenata zatvorenika. Znači, to nas ostavlja sa osamdeset pet posto ovih drugih”, optimističan je muzičar.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: