Koncert-predstava “Mama Afrika“

Scensko-muzički spektakl pod nazivom “Mama Afrika“ Maje Volk biće izveden na sceni "Mata Milošević" Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu u utorak,6. marta u 20h.

Izvor: B92

Subota, 03.03.2012.

14:55

Default images

Koncert-predstava “Mama Afrika“ sačinjena je od 20 muzičkih numera od Miriam Makebe, Sezarije Evore do kubanskih i brazilskih crnačkih pesama sa solo perkusionističkim improvizacijama na afričke ritmove, uz pojedinačni i grupni scenski pokret. Predstava podrazumeva i aktivno učešće publike (uvežbavanje publike za ritmičko pljeskanje, pokret i vokalnu pratnju je deo predstave).

Narativno vezivno tkivo su dramatizovani segmenti iz života Miriam Makebe, afričke poezije sa video art projekcijom na video bimu. Predstava traje oko 120 minuta.

Dr Maja Volk je rođena u Beogradu, gde je i diplomirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Prvi igrani dugometražni film rađen po njenom originalnom scenariju je ”Lager Niš”, u produkciji Centar Filma, u režiji Miomira Stamenkovića, 1987. godine. Njen drugi igrani film, ”Čudna noć”, u režiji Milana Jelića, prikazan je na poslednjem festivalu Jugoslovenskog filma u Puli, 1990. godine. Volk je jedna od pet žena scenarista koje postoje u srpskoj kinematografiji, od drugog svetskog rata do danas.

Godinama je bila jedan od voditelja i urednika emisije ”Klasiku molim”, drugog programa radio Beograda. Na istim talasima, uređivala je i vodila emisiju ”Odisej”, magazin kulture. U Novom Sadu, na talasima Radija 021, vodila i uredjivala emisiju ”Tangero”, o argentinskom tangu, tokom 2007. i 2008. godine.

Sa muzičkom redakcijom RTS-a, ostvarila je do sada 20 živih autorskih emisija iz ciklusa ”Tri godišnja doba”, iz oblasti umetničke muzike, gde je bila voditelj, pisac i domaćin najznačajnijim imenima klasične muzike. Njen poseban doprinos spajanju umetničke muzike i dramaturgije igranog vidi se u stvaranju muzičko dramske forme "Kamerna scena", "Rodoslov jednog valcera" i "Život je marš", koji je nagrađen 2004. godine na međunarodnom festivalu u Albeni, Gran Prix em.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: