Radio i TV ucenjuju kompozitore?

Alijansa evropskih kompozitora i tekstopisaca optužila je neke od vodećih radiotelevizijskih emitera, među njima i Bi-Bi-Si (BBC) da autorska prava dobijaju uz pomoć ucene, čime umetnicima bitno smanjuju prihode.

Izvor: Beta

Sreda, 29.02.2012.

15:49

Default images

Ova asocijacija, koja zastupa 12.000 kompozitora i tekstopisaca, žalila se Evropskoj komisiji na postupanje više od 15 emitera sa teritorije Evropske unije, među kojima su britanski Bi-Bi-Si (BBC), satelitski kanal Bi-Skaj-Bi (B2B) i Aj-Ti-Vi (ITV).

Predstavnici Alijanse su rekli novinarima u Briselu da emiteri često govore kompozitorima da njihova dela neće biti otkupljena ukoliko ne ustupe autorska prava na svaku muziku koju naprave.

Prema njihovim rečima, u Velikoj Britaniji to znacči da umetnik ostaje bez 50 odsto svog prihoda, a u drugim zemljama procenat gubitka može biti i veći.

Žalbom Alijanse obuhvaćeni su emiteri iz Britanije, Holandije, Francuske, Italije, Danske i Austrije.

U žalbi se tvrdi da emiteri i srodne produkcione kuće zloupotrebljavaju dominantni položaj na tržištu kako bi suzbili konkurenciju.

Komisija će nakon analize žalbe odlučiti da li će otvoriti istragu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: