Preminuo glumac Erland Jozefson

Švedski glumac Erland Jozefson (Erland Josephson), omiljeni glumac reditelja Ingmara Bergmana, sa kojim je sarađivao u više od četrdeset filmova i pozorišnih predstava, preminuo je juče u Štokholmu.

Izvor: Beta

Nedelja, 26.02.2012.

15:29

Default images

Portparolka Kraljevskog pozorišta (Royal Dramatic Theatre) Kristina Bjerkander izjavila je da je Jozefson preminuo juče u bolnici u Stokholmu nakon duge borbe sa Parkinsonovom bolešću, prenosi AP.

Jozefson je rođen 1923. godine u Stokholmu. Njegova saradnja i prijateljstvo sa Bergmanom počinje kasnih tridesetih godina prošlog veka u pozorištu, kada je Jozefson imao samo šesnaest godina.

Igrao je u više filmova i predstava čuvenog reditelja, a svetsku slavu je postigao ulogom u njegovom ostvarenju "Prizori iz bračnog života" 1973. godine. Poslednji zajednički film sa Bergmanom - "Saraband" snimio je 2003. godine.

Jozefson je 1966. zamenio Bergmana na mestu direktora Kraljevskog pozorišta u Stokholmu i na toj funkciji ostao je skoro deceniju. 

Poznat je i po ulogama u filmovima Andreja Tarkovskog "Nostalgija" (1983) i "Žrtva" (1986).

Bio je oženjen Ulom Aberg i ima petoro dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: