Oskari 2012: Favoriti i oni drugi

U noći između nedelje i ponedeljka (26-27. februar) Američka akademija filmskih umetnosti dodeliće po 84. put prestižne Oskare najuspešnijim filmovima i filmskim radnicima u proteklih godinu dana.

Izvor: B92

Nedelja, 26.02.2012.

00:04

Default images

Pročitajte ko su nominovani u glavnim kategorijama - film, najbolji glumac i glumica - na ovogodišnjoj ceremoniji u Kodak teatru, kao i ko su favoriti po mišljenju filmske kritičarke Glasa Amerike Penelopi Pulu. Šta vi mislite i ko su vaši favoriti – recite nam u komentarima.

OSKAR za NAJBOLJI FILM

Američka akademija filmskih umetnosti nominovala je devet ostvarenja u kategoriji najboljeg filma. Samo jedno će međutim ući u istoriju dodele Oskara.

The Artist
The Descendants
Extremely Loud & Incredibly Close
The Help
Hugo
Midnight in Paris
Moneyball
The Tree of Life
War Horse

Mnogi ljubitelji filma u svetu do sada su videli tragikomičnu porodičnu dramu režisera Aleksandra Pejna “Potomci” (The Descendants), o zauzetom advokatu koji postaje jedini roditelj dvema ćerkama nakon što mu supruga, posle nesreće prilikom jedrenja, padne u komu. Pejn je poznat po tome što pronalazi humor u tragičnim trenucima i ponovo je u tome uspeo. Montaža filma je izvanredna, a dijalozi iskreni i intelegentni. Nedostaje mu međutim raskoš i to bi moglo da ga košta Oskara.

Igo” (Hugo) Martina Skorsezea je bajkovita vizija Pariza XIX veka. Reč je o kompleksnoj priči o siročetu koje se krije u pariskoj železničkoj stanici i održava njegove satove. Ukoliko ga pronađu, Igo bi završio u sirotištu. Zbog te pretnje, u filmu vlada atmosfera iz romana Čarlsa Dikensa. Film je nominovan u 11 kategorija, među kojima su nabolja umetnička produkcija, snimatelj i montaža. “Igo” međutim nije osvojio nominacije za glumu i uprkos eleganciji i izvanrednim vizuelnim efektima, nedostaje mu emotivna energija.

Film “Služavke” (The Help) prepun je emocija. Govori o afro-američkim služavkama koje rizikuju živote kako bi ispričale priču o  mukotrpnom radu u belim domaćinstvima na američkom jugu 1960-tih godina prošlog veka. Vajola Dejvis , koja tumači ulogu služavke Ejbilin Klark, nominovana je za najbolju glumicu. Ova drama osvojila je tri nagrade Udruženja filmskih umetnika i o njemu se sve više govori uoči dodele Oskara. Iako su tri od četiri nominacije samo za glumu, film je teško prevideti zbog snažnih likova i epske dimenzije.



Tu je i poetska drama Terensa Malika “Drvo života” (The Tree of Life), koja je otvorila jubilarni 40. FEST i koja nadmašuje sve po kompoziciji izuzetnih vizuelnih efekata i oskudnom dijalogu. Reč je o metafizičkoj drami o gubitku nevinosti, božanstvu, ljudskoj prirodi i smrtnosti. Mnogi ovo ostvarenje smatraju remek-delom. Film međutim traje dugo, tri sata, i pojedini smatraju da je pretenciozan. Nažalost, “ Drvo života” nema masovnu privlačnost i ne nudi konvencionalni kraj, što bi moglo da ugrozi njegovu popularnost među članovima Akademije. Glasači bi, umesto njega, mogli da izaberu nešto lagano i pronicljivo...

Poput “Glumca” (The Artist), Mišela Azanavisiusa, koji je iza “Igoa” sa deset nominacija. Emocije u ovom filmu međutim nadmašuju Skorsezeovo ostvarenje, dok je muzika izvanredna. Azanavisius i njegova sjajna glumačka postava napravili su briljantnu obradu nemih holivudskih filmova iz 1920-ih i 30-tih godina. Priča o filmskoj zvezdi koja gubi svoj sjaj dolaskom zvučnog filma, govori o uspehu, propasti i iskupljenju. I na kraju, dobitnici smo mi, zato što su ovi filmovi prave dragocenosti.

OSKAR za NAJBOLJU ŽENSKU ULOGU

Glenn Close (Albert Nobbs)
Viola Davis (The Help)
Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo)
Meryl Streep (The Iron Lady)
Michelle Williams (My Week With Marilyn)

Pet izuzetnih glumica ove godine takmiči se za Oskara u kategoriji za najbolju glavnu žensku ulogu.

U filmu “Moja nedelja sa Merlin”, Mišel Vilijams očarava publiku kao Merlin Monro. Film je hronika jedne nedelje života holivudske dive, dok je u Engleskoj snimala mjuzikl “Princ i plesačica” sa Lorensom Olivijeom. Priča je ispričana iz ugla Kolina Klarka, pomoćnika producenta koji se zaljubljuje u harizmatičnu, ali mentalno nestabilnu Monro. Vilijams zrači energijom i seksualnošću dok istovremeno prenosi i ranjivost Merlin Monro. Ali to možda neće biti dovoljno za Oskara.

U “Muškarcima koji mrze žene”, Runi Mara je ubedljiva u ulozi Lisbet Salander, hakerke koja pomaže novinaru Mikaelu Blumkvistu u potrazi za ženom nestalom pre četrdeset godina. Salander je žrtva muškog zlostavljanja, a Mara je pretvara u disfunkcionalnu ali briljantnu istražiteljku koja nikoga ne štedi… Gnev je motiviše i daje joj snagu. Runi Mara je osvojila nominaciju ali je Lisbet Salander neobična junakinja neprijatnog karaktera, što bi Runi moglo da košta nagrade.



Glen Klouz
, nominovana za ulogu Alberta Nobsa, suočava se sa sličnim izazovima u trci za Oskare. Nobs je neugledan, nespretan lik. Albert je žena prerušena u muškarca koja se bori za bolji život u Irskoj 19. veka, kada muškarci imaju dominantu ulogu u društvu. Mnogi kažu da je ovo životna uloga Glen Klouz. Ali, ona ima izuzetno snažnu konkurenciju… Jedna od njenih rivalki, Meril Strip, takodje je odigrala svoju možda životnu ulogu – intimni portret ostarele Margaret Tačer. Strip nam nudi portret krhke, starije žene koja se bori sa demencijom, i nastoji da očuva svoje dostojanstvo, dok je u scenama iz prošlosti vidimo kao tvrdu i nepokolebljivu ženu. Za ovu ulogu, Strip je ovladala manirima i intonacijom Margaret Tačer, tako da je njihova sličnost neverovatna. Njen karakter nosi ceo film. Strip je osvojila dva Oskara – od kojeg poslednjeg pre 30 godina – i nominovana je još 17 puta. Mnogi misle da je odavno zaslužila trećeg Oskara. Ali njena Oskara vredna uloga “Čelične lejdi” možda neće pobediti zbog antipatije prema stvarnoj osobi koju tumači.

Njena najveća konkurencija je Vajola Dejvis koja glumi Ejbilin Klark u filmu “Služavke.” Ejbilin je afro-američka služavka koja rizikuje život da bi pomogla da se objavi priča o njenom, i životu drugih crnkinja, služavki u belačkim porodicama u Misisipiju 1960-ih. Dejvis je potresna u ulozi napaćene crnkinje koja odgaja belačku decu, dok je izgubila sopstvenog sina. Ako osvoji nagradu, neće stajati na podijumu sama. Biće to satisfakcija za sve afro-američke služavke koje su teško radile za bele poslodavce, a Akademija filmske umetnosti teško da može da zanemari tu činjenicu. OSKAR za NAJBOLJU MUŠKU ULOGU

Demián Bichir (A Better Life)
George Clooney (The Descendants)
Jean Dujardin (The Artist)
Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy)
Brad Pitt (Moneyball)

U kategoriji najboljeg glumca u glavnoj ulozi, medju petoricom nominovanih je nekoliko očekivanih imena, ali i umetnika kojima nisu davane veće šanse za nominaciju.

U filmu "Potomci", tragikomičnoj porodičnoj drami u režiji Aleksandra Pejna, Džordž Kluni glumi Meta Smita, uspešnog advokata na životnoj prekretnici. Posle nesreće prilikom jedrenja, žena mu pada u komu i lekari se spremaju da je skinu sa aparata za veštačko disanje. Preko noći, Met postaje jedini roditelj svojim dvema ćerkama, a kao da to nije dovoljno, saznaje da ga je žena varala pre nesreće. Glumeći Meta, Kluni se odriče holivudskog glamura. Met je običan, ne preterano privlačan muškarac, nespretan u ophođenju sa svojom decom i svima u svom okruženju. Izgleda izgubljeno dok pokušava da se snađe u svemu što se dešava. Uz šest nominacija i jednog osvojenog Oskara, Kluni predstavlja status kvo u Holivudu, ali u pozitivnom smislu. On je podjednako talentovan glumac koliko je privlačan muškarac. Međutim, uloga Meta Smita podseća na Rajana Bingama, predanog biznismena koji se bori sa usamljenošću i zrelim dobom, kojeg je Kluni glumio u drami Džejsona Rajtmana iz 2009. “U vazduhu”. Kluni je bio nominovan za Oskara za tu ulogu ali nije osvojio nagradu. Zato se postavlja pitanje da li će ovog puta dobiti Oskara za sličnu ulogu.

Kandidat za Oskara Žan Dižarden radi nešto sasvim drugačije… On je izuzetan i jedinstven u ulozi Džordža Valentina, zvezde nemog filma iz1920-ih koji gubi slavu i bogatstvo s pojavom zvučnog filma. U filmu “Glumac” Mišela Azanavisiusa, Dižarden zrači harizmom zvezde. Njegova elegancija, ekspresivnost i zarazni osmeh objašnjavaju čar nemih filmova.



Dižarden bi mogao da odnese Oskara, osim ako se glasači ne opredele za skromniji, kompletniji lik losanđeleskog baštovana Karlosa Kalinda, koga tumači meksički glumac Demian Bišir u drami “Bolji život.” Karlos Kalindo je nelegalni imigrant i predan otac, koji želi bolji život za svog sina. Bišir nudi slojevito tumačenje glavnog junaka, baveći se temom sa kojom će se mnogi poistovetiti. Međutim, pošto se smatra da ima najmanje šanse među nominovanima, Oskar za Bišira bio bi pravo iznenađenje.

Umesto toga, glasovi članova Akademije mogli bi da se okrenu ka tipično američkom junaku – Biliju Binu, generalnom menadžeru bejzbol tima "Oakland As" koga glumi Bred Pit u filmu “Formula uspeha.” Pit je ubedljiv u ulozi čoveka koji neobičnim metodama gradi bejzbol tim koji postaje učesnik plej-ofa. Međutim, šanse za pobedu možda nisu na njegovoj strani...

Tu je i Geri Oldman, superiorniji od Pita u suptilnoj ulozi vrhunskog špijuna “Smajlija” u trileru “ Krpar, krojač, soldat, špijun” (Tinker, Tailor, Solder, Spy). Međutim, britanska uzdržanost Gerija Oldmana mogla bi da odbije glasače filmske akademije, koji će možda smatrati da je njegov lik suviše tajanstven za američki ukus. Većina se kladi da će se u slavnom kovertu naći ime Džordža Klunija. Ili možda, gospodina Dižardena. Jedno je sigurno, ove godine čeka nas vema interesantno veče Oskara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: