Šerlok Holms – film i knjiga

Za ljubitelje Šerloka Holmsa u bioskope 20. decembra dolazi film "Šerlok Holms: Igra senki", a izdavačka kuća "Portalibris" objavila je novu avanturu čuvenog detektiva - "Kuću svile" iz pera Entonija Horovica.

Izvor: B92

Nedelja, 18.12.2011.

12:43

Default images

Zanimljivo je da i film i knjiga nude drugačiji pogled na Holmsovog vernog prijatelja - doktora Vostona.

U filmu, Votson (koga glumi Džud Lou) je energični bivši vojnik i dostojan saputnik uzbudljivog Holmsa, koga igra Robert Dauni Džunior.

U knjizi, osamdeset godina posle smrti Artura Konana Dojla, britanski pisac Entoni Horovic ispričao je priču o Holmsu iz Votsonove vizure.

Holms je mrtav, a Votson star i sam posle dva braka, troje dece, sedmoro unučadi i uspešne medicinske karijere priseća se jedne njihove rane avanture, slučaja toliko misterioznog i šokantnog da je svoje beleške o tom slučaju zaključao na 100 godina u sefu.

U Londonu 1890. godine trgovac umetničkim delima Edmund Karsters moli Holmsa i Votsona za pomoć.

Njega proganja kriminalac koji ga prati još iz Amerike. Ubrzo potom događa se i ubistvo a slavni dvojac biva uvučen sve dublje u međunarodnu zaveru sa ciljem da poveže podzemni svet Bostona i maglovite ulice Londona.

Misteriozna i prošaputana fraza "kuća svile" povezuje najviše nivoe vlasti sa najdubljim ponorima kriminala i Holms strahuje da je nabasao na zaveru koja će uništiti društvo.

Horovic je britanski književnik i scenarista. Njega je sama Zadužbina Artura Konana Dojla izabrala da napiše nov roman o Šerloku Holmsu zbog njegovog ogromnog poznavanja dela Konana Dojla i sposobnosti da napiše zanimljivu i uzbudljivu priču.

Horovic je i autor brojnih knjiga za decu - poznat je po seriji romana sa Aleksom Rajderom, kao i scenarija za britanske krimi serije - "Herkul Poaro", "Ubistva u Midsameru" i "Fojlov rat".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: