Kraj januara sačuvan za Kustendorf

Peti Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf biće održan od 17. do 23. januara 2012. godine u Drvengradu, na Mokroj Gori, u organizaciji produkcijske kuće "Rasta International" Emira Kusturice i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Izvor: B92

Subota, 17.12.2011.

12:51

Default images

U takmičarskom programu učestvovaće kratkometražni filmovi dvadeset mladih autora. Radionice će držati poznati reditelji Kim Ki-duk iz Južne Koreje i Nuri Bilge Ðejlan iz Turske, objavljeno je na sajtu festivala.

Prijavljeno je više od dvesta filmova mladih autora i studenata filmskih škola iz četrdesetak zemalja iz čitavog sveta, a odabrana ostvarenja takmičiće se za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje.

Ocenjivaće ih međunarodni žiri - iranska glumica Lejla Hatami, francuski producent Pjer Edelman i srpski glumac i producent Zoran Cvijanović.

Organizatori festivala ističu raznolikost tema, aktuelnost i zavidan kvalitet odabranih filmova. Među njima su četiri rada srpskih autora - "Momci, gde ste" Jelene Gavrilović, "Od pepela" Ognjena Glavonića, "Fragmenti" Ivana Stojiljkovića i "Samo što nismo" Marka Grbe Singa.

U selekciji su po tri filma iz Rusije i Poljske - "Marina" Sonje Karpunine, "Mlin za mlevenje kupusa" Vadima Vinera i "Selo" Jane Sopkine i Jevgenija Kostkina, odnosno "Barbakan" Bartlomeja Zmude, "Glazgov" Pjotra Subotkoa i "Iščezavanje" Bartoša Kruhlika, a iz našeg regiona makedonski "Kraj sveta" Janija Bojadžija.

Takmiče se i "Pesme kiše" (Ajgul Bakanova, Kirgistan, Velika Britanija), "Vatromet" (Ðakomo Abruceze, Italija, Francuska), "Musa" (Kristof Nanga-oli, Francuska), "Prazan hod" (Matis Burkhart, Nemačka), "Priča o kutiji za ručak" (Piter Dirks, Belgija), "Putovanje" (Simao Kajate, SAD, Portugalija), "Selo alto sause" (Fernando Pomares, Španija) i "Tulipan, Teksas i mi" (Li Filipovski, Kanada, Estonija).



U programu "Retrospektiva velikana" biće prikazani filmovi dvojice počasnih gostiju, a njihova nova ostvarenja uvrštena su u ciklus "Savremene tendencije" - "Arirang" Kim Ki-duka i "Bilo jednom u Anadoliji" Nuri Bilge Ðejlana.

"Savremene tendencije" predstaviće i neke od najboljih filmova ove godine i njihove autore. Na listi su Ašgar Farhadi - "Razvod: Nader i Simin", Marđan Satrapi i Vinsent Parono - "Piletina sa šljivama", Alis Rorvaher - "Corpo Celeste", Andreas Drezen - "Zaustavljen na putu", Frederika Aspok - "Van granica" i Olivije Orle - "Pelikan Nikostratos".

U programu "Velikani evropskog filma" biće priređen omaž srpskom reditelju Aleksandru Saši Petroviću (1929-1994). Prateći program predstaviće debitantske i inovativne filmovime mladih stvaralaca iz Srbije i sveta.

U muzičkom delu Kustendorfa nastupiće Pelageja iz Rusije, Rozenberg trio iz Francuske, Stribor i Trovači iz Srbije, Adam Stinga iz Moldavije, Sandra Nkake iz Francuske, grupa Sonido Galo Negro iz Meksika i specijalni gosti sa Kube.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: