Umri muški - najbolji božićni film

Američki magazin ”Forbs” objavio je 14. decembra listu najboljih božićnih filmova svih vremena, a na prvom mestu nalazi se film ”Umri muški” sa Brusom Vilisom koji spašava svet na Badnje veče.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.12.2011.

18:25

Default images

“To je mešavina zlikovaca iz filma ‘Kako je Grinič ukrao Božić’, nepobedivog heroja koi svakom održi lekciju, kakvog imamo u ‘Čudu u 34. ulici’, tu su duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji su preuzeti iz ‘Božićne pesme’, plus lična borba, borba za porodicu, borba između dobra i zla, a sve to upakovano u sjajnu kutiju sačinjenu od eksplozija i metaka”, objašnjava “Forbs” svoj izbor za najbolji božićni film.

Na listi se nalaze filmovi svih žanrova, od akcionih do komedija, koje povezuje ista tematika - Božić. Drugo mesto zauzeo je film "Brazil" iz 1985. godine. ”Divan film kao netipična božićna priča o moći imaginacije dok se glavni junak bori protiv ugnjetavanja i beznađa”, piše ”Forbs”.

”Predbožićna noćna mora” je animirano ostvarenje, koje se nalazi na trećem mestu ove liste, dok se na četvrtom nalazi božićna komedija Stivena Spilberga ”1941. Božićna priča” je pravi božićni film i nalazi se na petoj poziciji, šesto mesto zauzima filmski klasik ”Biskupova žena”, a iza njega je film iz 2003. godine ”Vilenjak”.

Poslednja tri mesta zauzimaju filmovi ”Gremlini” - prema rečima urednika ove liste ovaj film je idealan za raspirivanje dečije mašte, ”Čudo u 34. ulici”, i to originalna verzija iz 1947.godine, dok je na poslednjem mestu filmska adaptacija dela Čarlsa Dikensa ”Božićna pesma” iz 1951. godine.

Ovaj magazin objavio je i listu božićnih filmova sa najvišom zaradom, a an prvom mestu se našao film ”Kako je Grinič ukrao Božić” sa zaradom od dvesta šezdeset miliona dolara. Iza njega su filmovi ”Polarni ekspres” sa zaradom od sto osamdeset dva miliona dolara i ”Vilenjak” sa zaradom manjom za desetak miliona dolara.

Kada je reč o božićnim filmovima koji su namenjeni celoj porodici na prvom mestu našla se drugačija verzija ”Božićne pesme”, film ”The Muppet Christmas Carol”. Odmah za njom je filmski klasik Frenka Kapre ”Divan život”, a u pet najboljih ušli su i ”Sam u kući”, ”Misija: Spasiti Božić” i ”Polarni ekspres”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: