Preminuo tvorac lika Džokera

Strip crtač Džeri Robinson, koji je radio na najranijim epizodama Betmena i koji se smatra tvorcem lika Džokera u istoimenom stripu, umro je u četvrtak 8. decembra, potvrdila je njegova familija.

Izvor: B92

Petak, 09.12.2011.

09:25

Default images

"Betmen je izgubio još jednog oca. Zbogom dragi prijatelju, mentoru i idolu", izjavio je na vest o Robinsonovoj smrti producent legendarnog stripa Majkl Uslan.

Koautor Spajdermena, Sten Li, koji je radio za rivalsku kompaniju Marvel Comics, nazvao ga je originalnim talentom i istinskim džentlmenom.

Džeri Robinson je bio sedamnaestogodišnji student kreativnog pisanja na Univerzitetu Kolumbija, kada je angažovan kao pisac i ilustrator u kompaniji DC Comics.

Iako je bio asistent tvorcima Betmena, Bobu Kejnu i Bilu Fingeru, dobio je šansu da kreira novi lik 1940. godine, kada se pojavila potreba za povećanjem broja priča o Betmenu, usled odličnog prijema čitalaca.
Džeri Robinson
Bilu Fingeru je to bio problem usled maksimalne angažovanosti na već postojećim epizodama, pa se Robinson prijavio da uradi jednu od priča. Tako je nastao lik Džokera.

"Želeo sam lik opasnog zlikovca sa smislom za humor, jer sam mislio da to može da nosi priču i da će je učiniti uzbudljivijom.

"Njegov kerativni rad na stripu Betmen je neprocenjiv, jer je udahnuo život i ostalim likovima u stripu", rekao je Uslan

Ipak, oko stvaranja lika Džokera su se pojavile i određene kontroverze, jer je Bob Kejn pokušao da minimizira Robinsonov doprinos u stvaranju lika Džokera.

Pokušaj je propao i Robinsonu je pripala kompletna zasluga za stvaranje novog i uspešnog lika u legendarnom stripu, koji je svoju popularnost dokazao i na vellikom platnu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: