Nune Popović i Magnet u MSUV

Muzej savremene umetnosti Vojvodine u petak, 18. novembra u 19 časova organizuje retrospektivnu izlozbu, prezentaciju monografije i vebsajta "Nune Popović i Grupa Magnet: Živela Sloboda".

Izvor: B92

Ponedeljak, 14.11.2011.

12:08

Default images

Grupu "Magnet" su 1996. godine osnovali stipendisti Književne škole "Tradicija avangarde", koju je pokrenuo i vodio Vujica Rešin Tucić od 1993. do 1995. u Beogradu, Paliću i Ečki. Škola je u svom sastavu imala i odsek Kontradiktorij koji je vodio Ostoja Kisić. Jezgro grupe "Magnet" su činili: Nune Popović, Ivan Pravdić i Jelena Marjanov, a u radu su učestvovali: Siniša Tucić, Nikola Popović, Marija Lončar, Vladimir Acan i Mina Vuletić, kao i drugi saradnici različitih profesija i starosti. Grupa "Magnet" je delovala do 1998. godine.

Nune Popović i grupa "Magnet" su umetnost i kreativnost pretvarali u efektan model nenasilne borbe protiv totalitarnog režima u Srbiji 90-ih godina. "Magnetove" ulične akcije masmedijskog karaktera bile su najpre platforma za najveći studentski i građanski protest, koji je trajao tri meseca i sprečio Miloševićev režim da lazira rezultate na lokalnim izborima. Kasnije je značajan deo načina i strategije "Magnetovog" rada mogao da se prepozna u delovanju Otpora, koji je prerastao u masovni pokret za svrgavanje diktatora, a posle obaranja Miloševića s vlasti 2000. godine i u nenasilnim pobunama širom sveta, piše u najavi iz MSUV.

Prva retrospektivna izlozba o grupi "Magnet" održava se u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, petnaest godina posle osnivanja te grupe. Izložbu prate istoimena monografija i vebsajt na adresi www.magnet.nune.biz.

Kroz printove velikog formata, fotografije, video zapise, faksimile medijskih izveštaja, artefakte i brojna dokumenta, na retrospektivnoj izložbi "Živela sloboda!" prvi put će javnosti biti predstavljena ukupna slika o radu Nuneta Popovića i grupe "Magnet" koja je delovala od 1996. do 1998. godine.

Izložbu prati i obimna monografija sa mnoštvom fotografija o street-art projektima grupe "Magnet" i drugim svedočanstavima o reakcijama javnosti i analizama njihovog delovanja.
Cilj angažmana grupe "Magnet" bio je da pronađe i predstavi kreativni i nenasilni način za masovnu borbu protiv totalitarnog režima Slobodana Miloševića. U predgovoru za monografiju, istoričar umetnosti Jovan Despotović je, između ostalog, zapisao: "Dela 'Magneta' sadrže dve važne karakteristike: poznatu formu javne (ulične) protestne aktivnosti koja se danas uobičajeno naziva performans i koja objedinjava iskustva vizuelnih umetnosti, pozorišta i literature, ali koja je po prvi put 'formatirana' za masmedije kao sredstvo uz pomoć koga je 'Magnet' efektno dopreo do najšire javnosti, sto pre toga nije poslo za rukom niti jednoj umetničkoj, ni mnogim drugačijim institucijama i organizacijama. Performansi 'Magneta' podsticali su osećanja pobune i izazivali potrebe za aktivnim, kreativnim i nenasilnim otporom protiv krvavog režima."

Zbog angažmana sa grupom "Magnet", od 1997. godine je vođen sudski proces protiv Nuneta Popovića, koji je nastavljen i posle demokratskih promena u Srbiji, sve do zastarevanja optužnice krajem 2003, a rad grupe "Magnet" do danas je ostao prećutkivan, neistražen, marginalizovan i bez adekvatne verifikacije.

Nune Popović (Beograd, 1974.) živeo je i radio u Ljubljani od 2000. do 2010. kada se preselio u Novi Sad. U Sloveniji je kreirao vizuelni identitet i vodio produkciju Zaštitnika ljudskih prava od 2001. do 2006. godine, a 2003. godine je osnovao nezavisni studio "Nune produkcija" za dizajn, internet i kreativnu gerilu www.nune.biz

Izloženi i publikovani radovi grupe "Magnet":

FaluSerbia, Knez Mihailova, Beograd, 29. april 1996.
Poslednja Tajna vecera, Srpska akademija nauka i umetnosti, Beograd, 13. maj 1996.
Otkrovenje, Radio-televizija Srbije, Beograd, 27. maj 1996.
Isterivanje djavola, Narodna biblioteka Srbije, Beograd, 10. jun 1996.
Zlatna poluga, Narodna banka Srbije, Beograd, 24. jun 1996.
Rekvijem za Srbiju, Predsednistvo Srbije, Beograd, 16. jun 1997.
88 jaja za novu opozicionu vlast, Skupstina grada Beograda, Beograd, 25. jun 1997.
Zaklani ste. Naše saucesce, Srpska akademija nauka i umetnosti, Beograd, 2. jul 1997.
Srpska nocna mora, Beograd, 27. maj 1996. - 27. avgust 1998.
Faksimili, artefakti, dokumenti i video-zapisi o radu grupe "Magnet" od 1996. do 1998. godine i u periodu pre njenog osnivanja od 1993. do 1995. godine

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: