List i Zvučno pozorište na Bemusu

Na dvestogodišnjicu rođenja mađarskog kompozitora i pijaniste Franca Lista (22. oktobar 1811-1886), najmarkantnije umetničke ličnosti 19. veka, Simfonijski orkestar i Muški hor RTS-a pod upravom svog šefa dirigenta i umetničkog direktora Bojana Suđića održaće koncert u Kolarčevoj zadužbini.

Izvor: B92

Subota, 22.10.2011.

09:24

Default images

Listova godišnjica obeležava se širom sveta tokom čitave godine a proslavi jubileja pridružio se i ovogodišnji Bemus koji je uvrstio večerašnji koncert u svoj program.

Ansambli RTS-a, solisti Dejan Lazić, klavir i Petar Balco, mladi mađarski tenor, pod upravom dirigenta Bojana Suđića izvešće Listovo delo za klavir i orkestar "Totentanz" (Ples smrti) i "Faust simfoniju" inspirisanu dramom u stihovima Johana Volfganga fon Getea.

Humanista i dobrotvor, pedagog i pisac, List je najviše ostao upamćen kao pijanista virtuoz i autor kompozicija za klavir.

Listov kompozitorski opus je veliki, stvarao je muziku različitih žanrova, između ostalih tvorac je simfonijske poeme, komponovao je svetovnu i duhovnu vokalnu muziku.

Istoga dana gosti iz Slovenije Zvučno pozorište za decu iz Ljubljane odigraće u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Teatar "Bojan Stupica", lutkarsku predstavu "Kralj osluškuje" za decu stariju od sedam godina.

Ljubljansko pozorište za decu izvešće lutkarsku predstavu po motivima priče Itala Kalvina po konceptu i u režiji Petera Kusa koji je uradio i muziku.

Za lutke i scenografiju zadužen je Gregor Lorenci, dramaturg je Nebojša Pop Tasić koji je i pisac teksta zajedno sa Kusom, dizajner svetla je Borut Bučinel, animatori lutaka i muzičari Miha Arh, Gregor Cvetko i Peter Kus.

Originalne instrumente sviraće Peter i Jurij Kus i Darko Korošec. Predstava traje 45 minuta i igra se na srpskom jeziku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: