Brešani i Filharmonija izvode Lista

Na koncertu Beogradske filharmonije, u petak 21. oktobra u 20 časova na Kolarcu, italijanski pijanista i dirigent Vitorio Brešani će istovremeno svirati i dirigovati dela Franca Lista, izvodeći jedan od tri programa kojima će se Filharmonija predstaviti na turneji u Italiji u decembru.

Izvor: B92

Sreda, 19.10.2011.

15:00

Default images

Na programu će biti Prelidi, Prvi i Drugi koncert za klavir i orkestar i čuvena Mađarska rapsodija br. 2. Filharmonija se tako, koncertom iz Monografskog ciklusa, priključuje vodećim svetskim orkestrima koji ove godine obeležavaju dvesta godina od rođenja Franca Lista, dan pre njegovog rođendana.

Priznat kao jedan od najboljih izvođača Listovih kompozicija u poslednjih nekoliko generacija, Vitorio Brešani se u poslednjoj deceniji sve više angažuje kao dirigent, sa orkestrima širom Evrope, SAD, Azije i Južne Amerike.

Prihvativši izazov najnovijeg svetskog trenda da istovremeno svira i diriguje, Vitorio Brešani će sa Beogradskom filharmonijom u Italiji održati četiri koncerta.

“Orkestar Beogradske filharmonije ima odlilčnu reputaciju. Znao sam gde dolazim, iako sam ovde prvi put, tako da sam odabrao težak i kompleksan program. Uživam u saradnji sa njima, mladi su i puni pozitivne energije. Odlično reaguju na sve moje zahteve, iako je teško svime upravljati sa klavirske stolice. Mada, volim da istovremeno sviram I dirigujem, tako se bolje postiže osećaj celine, interpretacija tako ima pečat samo jednog umetnika. Isti ovaj program ćemo izvoditi u Italiji i mogu da vam kažem da tamošnja publika sa nestrpljenjem očeku je dolazak Beogradske filharmonije“, izjavio je Brešani.

Karte za koncert Filharmonije i Vitorija Brešanija su u prodaji na blagajni Kolarca, po ceni od 600, 800 I 1.000 dinara.

Na sledećem koncertu, u petak 28. oktobra, predstaviće se i treći umetnički “tandem” koji će nastupiti sa Filharmonijom u Italiji – dirigent Mladen Tarbuk i pijanista Pavel Kašpar, saopšteno je iz Beogradske Filharmonije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: