Manifestacija Momin krug na Adi

Zadužbina Momo Kapor, uz podršku Grada Beograda i JP Ada Ciganlija, organizovaće 9. septembra jednodnevni kulturni događaj "Momin krug", kod skulpture Dafne na Adi

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 05.09.2011.

13:28

Default images

"Momin krug" je pokušaj da se napravi "mikro festival ili događaj - performans s velikim dometima", koji će probati da mapira Adu i Beograd kao još jedan kreativni i umetnički potencijal ovog regiona.

Na programu su, počev od 16 sati, muzika kvarteta "Nevski", čitanje delova romana "Zoe", druženje sa autorima knjige - zbornika "Legenda Kapor", projekcija filma "Njujork, grad po meri čoveka", kabare "Halo Beograd" i drugi kulturni sadržaji, ali i neizbežna degustacija vina što sve zajedno čini omaž popularnom umetniku i hedonisti Kaporu.

Više od pola veka Beograd i Ada su nepresušne inspiracije za Kapora kao pisca i slikara koji je svojim pričama, esejima i zapisima, kao i svojom izuzetno rafiniranom linijom pera pokušavao da otkrije magiju Ade i Beograda.

Linija koja povezuje segmente ovogodišnjeg festivala formira put koji je iz svog stvaralačkog centra, Ade Ciganlije, prelazio Kapor, ostavljajući neizbrisiv trag za sobom. U planu je da ovaj kulturni događaj, koji je u tesnoj vezi s umetničkim stvaralaštvom Kapora postane višednevan i tradicionalan, najavili su organizatori.

Kompletan program:

Premijera dokumentarnog filma o Njujorku iz 2004. – "Njujork, grad po ljudskoj meri" (`35). Kuriozitet je da je ovo poslednji video zapis Mome Kapora, tada planiran da bude prvi u serijalu putopisa iz svetskih metropola.

Čitanje romana "Zoe", predstava koja će biti postavljena na sceni Madlenijanuma u 2012. godini.Dramatizaciju je napisala Vanja Nikolić .
Predstava "Ben" po tekstu dramaturga Beke Savić, prema motivima bajke "Sanja" Mome Kapora, premijerno izvedena na sceni BDP-a krajem juna 2011.

Kabare "Halo Beograd" s Radom Đuričin, Vladom Rackov ićem i Vladanom Cvejićem po tekstovima Mom Kapora.

Koncert Trija Miška Plavog s Vasilom Hadžimanovim i Srđanom Dunkićem.

Potpisivanje i druženje s autorima knjige Legenda Kapor – (Dobrica Ćosić, Mirjana Bobić-Mojsilović, Milovan Danojlić, Dragana Kanjevac, Arsen Dedić, Matija Bećković, Marko Vidojković, Rada Đuričin, Igor Mandić, Radmila Stanković, Tanja Peternek, Maja Piščević...)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: