Počinje audio - vizuelni 20. BELEF

Jubilarni, 20. Beogradski letnji festival (BELEF) počeće u petak uveče raznovrsnim programima na nekoliko lokacija u Beogradu, uz veliki vatromet na Kalemegdanu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 14.07.2011.

15:02

Default images

Slogan ovogodišnjeg BELEF-a glasi "Audio-vizuelni 21. vek - AV 21", u skladu s programom koji je posvećen odnosu tehničko-tehnološkog razvoja, prirode i čoveka.

BELEF će biti otvoren sutra uveče u 20 časova u Zadužbini Ilije M. Kolarca koncertom pod nazivom "Od Španije do Rusije – Put u dubinu duše", na kojem će nastupiti mecosopran Ana Hesler uz pratnju pijanistkinje Enrike Beraldo Kirosa iz Španije.

Po završetku koncerta na Kolarcu, na Kalemegdanu će biti priređen vatromet, a potom će na kalemegdanskoj Letnjoj sceni, u blizini Prirodnjačkog muzeja, nastupiti Rambo Amadeus.

Među raznovrsnim programima koje su organizatori pripremili za Beograđane biće ples robota, performans holandskog umetnika Ulaja, filmovi o planeti i gradu, kao i veliki 3D spektakl "Egipat u Beogradu" najavljen za 26. jul na Donjem gradu na Kalemegdanu.

.
Beograđani će biti u prilici da vide razne ličnosti iz egipatske istorije i najznačajnije građevine te drevne civilizacije, projekcije piramida i sfingi, koje će biti predstavljene posredstvom holograma i 3D lasera, uz prateće zvučne i svetlosne efekte.

Zvezda vizuelnog programa "Akt" biće istaknuti holandski umetnik Ulaj koji je poznat i po tome što je sarađivao s Marinom Abramović.

Ulaj će u Beogradu održati umetničku radionicu, učestvovaće na okruglom stolu u Muzeju Nikole Tesle, a 27. jula će kod fontane u Knez Mihailovoj ulici izvesti performans "Voda razlivena od izvora do čoveka".

Scenski program BELEF-a biće posvećen književniku Karelu Čapeku koji je prvi put u svetu upotrebio reč "robot" u svom romanu "R.U.R.".

U tom programu, u Barutani će 25. jula biti predstavljena "Zvučna instalacija u četiri slike" Borisa Čakširana, dok će u Ustanovi kulture "Vuk Karadžić" 27. i 28. jula biti izvedeno stereoskopsko scensko delo iz Austrije "1NOUT: Versus".

Među atrakcijama jubilarnog BELEF-a je i plesna predstava "The Tiller Girls" Luj-Filipa Demersa, u kojoj nastupa tridesetak malih robota.
Singing Loins
U programskoj selekciji "Rez", na Letnjoj sceni na Kalemegdanu biće prikazan filmski program "Slike 21. veka", koji čine dokumentarci o životu u najvećim svetskim metropolama.

Programska selekcija "Eko" obuhvata program "Zeleni art market": na četiri beogradske pijace, tokom četiri subote, biće predstavljeni umetnički radovi na temu zaštite životne sredine.

Dečji program "Kik" biće sastavljen od raznih kreativnih radionica, dok će učesnici muzičkog programa "Ton" biti britanski sastav The Singing Loins, Rambo Amadeus, nekadašnji pevač sastava Can, Damo Suzuki, Neočekivana sila..., Night shift, LP duo i drugi.

Beograđanima će se predstaviti i hrvatski sastav The Bambi Molesters, makedonski elektro muzičar Kiril Džajkovski, muzičari Tav Falko i Ken Stringfelov i domaći alternativci Block Out.

BELEF će biti zatvoren 7. avgusta koncertom slovenačke grupe Laibach.

Karte za koncerte koštaju od 300 do 600 dinara, filmske projekcije su besplatne, kao i većina drugih programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: