TOP30 DC Comics grafičkih novela

Najveći izdavač stripova na engleskom jeziku "DC Comics" sastavio je listu od 30 grafičkih novela koje ne smete da propustite.

Izvor: Priredio: Aleksandar Dimitrijeviæ

Četvrtak, 09.06.2011.

14:20

Default images

Mada mnogi smatraju da su, zbog preterane subjektivnosti i nejasnih kriterijuma, ovakve liste bespotrebne, one ipak mogu poslužiti kao smernica za neupućene (a zainteresovane) ili možda kao način da dugogodišnji ljubitelji stripa saznaju za nove kvalitetne naslove. Uostalom, ne bi trebalo u potpunosti ignorisati ovakav presek stanja, jer je ipak napravljen od strane renomirane izdavačke kuće iz koje su izašli junaci poput Supermena, Betmena i Fleša i koja svakog meseca objavljuje oko 80 novih strip naslova.

V kao Vendeta
Grafička novela koja je poslužila kao osnova za istoimeni hit film opisuje skoriju budućnost u kojoj je Engleska postala duboko korumpirana, totalitarna država kojoj niko ne sme da se usprotivi osim misterioznog čoveka sa porcelanskom maskom i vrlo oštrim sečivima koji se predstavlja kao V i pokušava da potlačene mase oslobodi putem absurdnih aktova terorizma.
Izdavač verzije na srpskom jeziku je "Beli put"

Liga izuzetnih džentlmena
Likovi iz romana avanturističke književnosti iz različitih perioda i različitih veština i sposobnosti započinju zajedničku borbu protiv svih oblika pretnji i opasnosti po Britaniju. Alan Kvotermein, Mina Marej, Kapetan Nimo, Houli Grifin i Dr Džekil i Edvard Hajd, zajedno sa Invisible Manom tvore zanimljiv spoj umne bistrine i fizičke snage. Izdavačka kuća "Beli put" pobrinula se da i ovaj strip bude dostupan i na srpskom jeziku.

The Sandman: Beskrajne noći
Legenda o Beskonačnima, porodici magičnih i mitskih bića koja egzistiraju u stvarnom svetu, je konačno otkrivena. Rođeni na početku vremena Sudbina, Smrt, San, Strast, Shrvanost, Sumanutost i Smak su sedmoro braća i sestara koji zasebno vladaju u svojim carstvima.
Srpko izdanje objavila je "Algoritam media"
Fables vol 1: Legends in exile
Kada je divlje stvorenje, poznatije kao Neprijatelj, osvojio zemlje najpoznatijih bajki zloglasni stanovnici kulturne baštine primorani su na beg. Ovi magični likovi se tada prerušavaju u obične građane modernog Njujorka i ostatka sveta.

Superman for all seasons
Ovaj strip opisuje tarasformaciju Klarka Kenta iz snažnog dečaka u superheroja. Priča je ispričana kroz četiri godišnja soba u adolescenskom periodu “Čoveka od čelika” i pokazuje da je snaga ličnosti, a ne supermoći, ono što Supermena čini herojem.

Batman: Year one
Brus Vejn provodi svodi svoje adolescentske dane putujući po svetu sa namerom da usavršvi svoje borilačke i istraživačke veštine. Konačno, po povratku u Gotham City maskiran u ogromnog slepog miša započinje borbu protiv nepravde i korumpiranog političkog sistema.

Betmen: Povrtatak Mračnog viteza
Jedan od klasika u svetu stripa. Deset godina nakon Betmenovog odlaska u penziju Gotham City tone sve dublje u dekadenciju i bezakonje. Mračni vitez se, naravno, vraća u velikom stilu nanovo se sukobljavajući sa čitavim nizom poznatih zloća, ali i generacijom novih, lukavih kriminalaca. Srpsko izdanje objavio je "Beli put".
Kingdome Come
Ova mračna priča smeštena je u 21. vek gde se Supermen, Betmen, Wonder Woman i drugi superheroji njihovog doba udružuju protiv nove, bezkompromisne generacije junaka u konačnom ratu za određivanje budućnosti planete.

Pride of Baghdad
Zanimljiva i pre svega originalna priča koja daje potpuno nov pogled na život u Bagdadu za vreme rata u Iraku. Bazirana na istinitom događaju, grafička novela prati šta se dešava sa čitiri lava koja su pobegla iz Bagdadskog zoološkog vrta. Izgubljene, zbunjene, ali konačno slobodne, životinje lutaju ulicama prestonice Iraka u očajničkoj borbi za goli život.

Kamikaze Kaito Jeanne
Na liste DC Comicsa moralo je da se nađe i nekoliko japanskih klasika. Prvi među njima je Kamikaze Kaito Jeanne. Danju Kusakabe Maron je obična gimanazijalka sa uobičajnim problemima tog životnog doba, ali noću Kusakabe se pretvara u Kamikaze Kaito Jeanne koja isteruje zle duhove i lovi slike zaposednute od strane demona.
Kompletnu listu DC Comicsa možete pogledati na njihovom sajtu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: