Kultura probija embargo

Kubanski klub modernog plesa Danza contemporanea de Cuba večeras će prvi put nastupiti na tlu SAD u Džojs teatru u Njujorku.

Izvor: B92

Utorak, 10.05.2011.

15:10

Default images

Na svojoj dvanaestodnevnoj turneji po Sjedinjenim Državama kubansko plesno društvu će američkoj publici predstaviti svoje autentične koreografije i plesno umeće koje je spoj klasičnog baleta i modernih američkih i afro-kubanskih plesova.

Od kada je vlada SAD pre nešto više od godinu dana dozvolila veću kulturnu razmenu sa Kubom, umetnici iz obe države u sve većem broju povezuju pokidane niti između dve susedne zemlje. Nastupi i radionice Danza contemporanea de Cuba samo su deo Kubanskog festivala umetnosti, filma, muzike i plesa “Si Cuba” koji se od marta do juna ove godine održava u Njujorku. Sa druge strane tokom 2010. niz američkih kulturnih radnika i institucija posetio je Kubu (Jazz at Lincoln Center Orchestra, American Ballet Theater i članovi New York City Balleta).

Nastojeći da stvori novi plesni izraz, koji će spojiti bogatstvo svetovnih i religioznih kubasnih plesova, Danzu contemporaneu de Cuba osnovao je Ramiro Guerra 1959. u Havani. Tokom narendih decenija ovo plesnu društvo postalo je veoma cenjeno i popularno širom sveta, sa zapaženim nastupima u Evropi, Aziji i Australiji.

Ublažavanje sankcija od strane SAD konačno je omogućilo kubanskim plesačima da pokažu svoje raskošno umeće i na tlu svojih severnih suseda, ali i dalje bez novčane naknade. Kako The New York Times izveštava, embargo američkim kulturnim ustanovama dozvoljava da kubanskim umetnicima nadoknade samo lične troškove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: