“Pisci u Fokusu“ od 24. marta

Ovogodišnje, četvrto po redu izdanje Međunarodnog književnog festivala "Pisci u fokusu" održaće se od 24. do 26. marta 2011. godine u Subotici u organizaciji FOKUS Fondacije (www.fokus-su.rs).

Izvor: B92

Petak, 18.03.2011.

11:26

Default images

Cilj Festivala je popularizacija pisane reči među mladima, kao i upoznavanje ovdašnje publike sa aktuelnom književnom scenom u Srbiji, regionu i Evropi. Radi uspostavljanja kulturne saradnje u regionu, pozvani gosti dolaze iz različitih evropskih zemalja, a njihovo prisustvo doprinosi boljem sagledavanju “bliskosti drugog“ (slogan Festivala), bez obzira na geografsku udaljenost... Posvećenost saradnji među poslanicima iz raznih nacionalnih kultura, neprestano podsticanje na nju cilj je i buduća misija kako ovog tako i svih narednih književnih festivala, naglasili su organizatori.

Književni razgovori zamišljeni su kao susreti sa piscima, koji kroz pitanja moderatora i publike otkrivaju svoj književni razvojni put, pričaju o svom delu, pisanju, položaju književnosti danas, temama kojima se bave... Festival, osim glavnog književnog programa, obuhvata i likovne izložbe, koncerte, promocije kulturnih časopisa, književne radionice, tribine.

Na IV Književnom festivalu "Pisci u fokusu" gostuju Svetlana Velmar Janković, Marija Šimoković, Aleksandar Gatalica, Goran Petrović (Srbija), Muharem Bazdulj (BIH), Ban Žofia, Černa-Sabo Andraš (Mađarska), Monika Kompanjikova (Slovačka) i Dmitrij Gluhovski (Rusija).

Osim književnih razgovora, u toku Festivala biće održane i dve književne promocije – predstavljanje autora književnog udruženja JAK iz Mađarske, pisaca Nemeš Z. Marija i Lanckor Gabora, kao i promocija Antologije nove generacije vojvođanskih pisaca koji stvaraju na mađarskom jeziku pod nazivom Ritualne igre loptom.

Za vreme Festivala u Galeriji Otvorenog univerziteta biće postavljena izložba mladog somborskog umetnika Davora Gromilovića pod nazivom 6 feet deep, dok će u večernjim časovima posetioci imati priliku da čuju koncerte bendova Birdland Project iz Subotice i Jack Dupon iz Francuske.

U toku Festivala biće održana i jednodnevna književna radionica za srednjoškolce pod nazivom "Who’s Afraid of a Woolf?" koja će se baviti temom života i dela engleske spisateljice Virdžinije Vulf sa pokušajem animiranja mladih učesnika na prve književne korake.

Festival se održava na više lokacija u Subotici, Amfiteatru Otvorenog univerziteta, Art biokopu Aleksandar Lifka i Baš kući. Tokom Festivala Nova školska knjiga iz Subotice prodavaće dela gostiju Festivala po promotivnim cenama.

Simultani prevod svih programa na srpski i mađarski jezik je obezbeđen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: