Spomen-ploča Miloradu Paviću

Spomen-ploča s likom Milorada Pavića, otkrivena je 21. februara na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, gde je taj ugledni književnik predavao.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 21.02.2011.

15:55

Default images

Obeležje u znak sećanja na autora svetskog bestselera "Hazarski rečnik" postavljeno je na ulazu u Centralnu čitaonicu biblioteke fakulteta. Ta čitaonica će ubuduće nositi ime "Milorad Pavić".

Osim epohalnog romana-leksikona koji mu je doneo kandidaturu za Nobelovu nagradu za književnost, Pavić je napisao i niz drugih književnih dela, kao što su "Predeo slikan čajem", "Unutrašnja strana vetra", "Poslednja ljubav u Carigradu", "Šešir od riblje kože".

Pavić je bio profesor srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu od 1974. do 1990. godine, kao i dekan tog fakulteta od 1977. do 1979. godine.

Milorad Pavić (1929-2009) je bio i prevodilac, istoričar književnosti i član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Inicijativu za postavljanje spomen-ploče Miloradu Paviću podneli su Odsek za srpsku književnost Filozofskog fakulteta, kao i Dekanat te ustanove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

20 h

Podeli: