,,Beldocs 2010’’, dan četvrti

Četvrtog dana Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u regionalnoj takmičarskoj selekciji biće prikazani filmovi ,,Dugo putovanje kroz istoriju, historiju i povijest” Željka Mirkovića i ,,Centar za pranje filmova” Srđana Kneževića.

Izvor: Tanjug

Petak, 16.04.2010.

11:23

Default images

U Mirkovićevom filmu, srpsko-belgijske produkcije, dvojica popularnih pisaca, Miljenko Jergović iz Hrvatske i Marko Vidojković iz Srbije smenjuju se za volanom ,,juga”, simbola njihove zajedničke prošlosti, u vožnji putem, koji se nekad zvao Autoput Bratstva i jedinstva - od Slovenije do Makedonije, preko Hrvatske, Bosne i Srbije.

Tokom ekskurzije duge 3.000 kilometara u malom crvenom ,,jugu”, dva lucidna i duhovita pisca bestselera, uz izvanrednu muziku Vlade Divljana, istražuju podele koje je donela istorija, pitaju se gde ih vodi sadašnjost i razgovaraju sa ljudima od kojih traže odgovor kako su dotle dospeli.

,,Centar za pranje filmova” u najširem smislu bavi se dešavanjima u svim oblastima kinematografske industrije u Srbiji u protekloj deceniji i pokušava da nađe odgovore za neke ,,veoma čudne postupke nove vlasti”.

Kroz govorno-faktografsku dokumentarnu formu, Knežević je pokušao da ukaže na stanje u srpskoj kinematografiji.

U međunarodnoj selekciji danas su na repertoaru ,,Beldocsa” dva izraelska filma - ,,Pica u Aušvicu” Moše Cimermana, ,,Krvna veza” Noe Ben Hagai i švajcarski dokumentarac ,,Bog tako ne kaže” Brigite Utar Kornecki.

,,Pica u Aušvicu” je priča o Jevrejinu koji odlučuje da se vrati u logor Aušvic i tamo se, tokom jedne noći, podseti na stravične događaje koje je preživeo, dok njegova ćerka sve to snima, a ,,Krvna veza”, kroz porodičnu sagu o problemima između dve familije Izraelaca i Arapa, zapravo na duboko simboličan i metaforičan način prikazuje kompleksne odnose naroda Srednjeg istoka.

,,Bog tako ne kaže” je teška drama o žrtvama brutalnog građanskog rata u Sijeri Leoneu od 1991. do 2002. godine, gde je na hiljade ljudi ostalo bez obe ruke u jezivim ratnim zločinima.

Kompletan autor ove dokumentarističke postratne priče, Korneckijeva, koji je potpisnik režije, scenarija, montaže, kamere i produkcije, pokušava da u razgovoru sa žrtvama tog strahovitog rata sazna postoji li u njima i dalje želja za osvetom prema dželatima ili su se jednostavno prepustili sudbini.

U okviru pratećeg programa ,,Žiri je uvek u pravu”, publika će moći da pogleda kandidata za 82. Oskara, američko ostvarenje ,,Svaki sitan korak” reditelja Džejmsa D. Šterna i Adama Del Deoa, o pripremama grandioznog i raskošnog mjuzikla na Brodveju - ,,A Chorus Line”, koji je različitim adaptacijama igran u 22 zemlje sveta, a nekoliko sezona je bio i na repertoaru beogradskog Pozorišta na Terazijama.

Program ,,Fokus: Rusija”, pored repriza filmova ,,Dionisije” Dmitrija Černecovog i ,,Blokada” Sergeja Loznice, donosi i nemački dokumentarac Kristijane Buhner, čija je radnja smeštena u petrogradskom šestosobnom stanu u kome žive četiri porodice, deleći samo kupatilo i kuhinju.

Zaplet u ovom ,,kvazi rialiti šouu” nastaje kada jedna porodica odluči da proda svoju sobu i tada na scenu stupaju agenti nekretnina, željni da prodaju ceo stan i zarade ogromnu sumu novca.

U okviru profesionalnog programa ,,Beldocsa”- ,,BeldocsPro” u Domu omladine biće održana javna tribina, na kojoj će biti analizirano funkcionisanje aktuelnog sistema javnog sufinansiranja koji se tiče proizvodnje dokumentarnog filma i mogućeg unapređenje tog sistema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: