Alvin i Veverice 2

(Alvin and the Chipmunks: The Squeakquel) – SAD, 20th Century Fox 2009.
Scenario: Džon Viti, Džonatan Ejbel & Glen Berger
Režija: Beti Tomas
Uloge: Džejson Li, Dejvid Kros, Zakari Livaj, Vendi Malik
Glasovi: Džastin Long, Metju Grej Gabler, Džesi Makartni, Kristina Eplgejt,
Ana Faris, Ejmi Peler

Izvor: Piše: Nedeljko Kovaèiæ

Petak, 22.01.2010.

11:23

Default images

Veverice su čedo Rosa Bagdasarijana (1919–1972), glumca koji je nastupao pod imenom Dejvid Sevil, pojavivši se u malim ulogama u Hičkokovom "Prozoru u dvorište" i na Brodveju u komadima svog rođaka Vilijama Sarojana. Takođe se bavio pisanjem popularnih pesama (uključujući i uspešnu saradnju s majkom Džordža Klunija, Rozmeri), ali proslavio se tek kada je stvorio likove pop veverica – Alvina, Sajmona i Teodora. Sam je otpevao demo i na magnetofonu ubrzao i duplirao svoj glas, dobivši tako povišeno skvičanje veveričjeg benda.

Singl The Chipmunk Song popeo se na vrh top listi na Božić 1958, donevši Bagdasarijanu dve nagrade Gremi, a posle niza uspešnih LP albuma veverice su 1962. dobile i svoju crtanu TV verziju "The Alvin Show", koju je u jednom trenutku gledalo čak 80% malih Amerikanaca. Posle Bagdasarijanove smrti franšizu je preuzeo sin Ros Junior, tako da se linija ploča, crtaća, stripova i lutkica nastavila dalje, uključujući i animiranu seriju iz 80-ih "Alvin and the Chipmunks", koju su svojevremeno mogli da gledaju i mali Jugosloveni, a veverice su sada dobile i svoje CGI izdanje za digitalno doba.

Prethodni film osvojio je gledaoce dobrim humorom i umešnim spojem kompjuterske animacije i živih glumaca, oslonivši se dobrim delom na nostalgiju onih koji su klince i poveli u bioskop – baka i deka Bejbi Bumera i roditelja iz Generacije X. "Alvin i veverice 2" su frenetičan ali smešan nastavak, usmeren ponajviše ka najmlađoj publici, rabeći pri tome dobro poznate obrasce holivudske srednjoškolske komedije uz puno grubog humora.

Pošto je njihov menadžer Dejv (Džejson Li) u bolnici, staranje nad krznenim pop fenomenima preuzima njegov tunjavi rođak Tobi (Zakari Livaj) i veverice se (sticajem okolnosti koji je valjda jasan samo scenaristi Džonu Vitiju, inače jednom od najboljih pisaca kultne serije "The Simpsons") upisuju u srednju školu. No, na scenu se tad vraća i negativac Ian Houk (Dejvid Kros), zli muzički producent kom su naši junaci vratili milo za drago u prvom delu. Želeći osvetu, Houk postaje menadžer trima naivnim početnicama u šou biznisu – grupi The Chipettes koju čine sestre veverice Britani, Elenor i Džanet. Ovaj ambiciozni ženski bend, nalik na Destiny's Child, debitovao je još 1983. u animiranoj TV seriji a u ovom filmu je tu da Alvinu i vevericama pruži muzičku konkurenciju i malo melodrame. Jer, uskoro počinje rivalstvo na takmičenju školskih bendova a kreću i zaljubljivanja...

Tinejdž romansa i pop muzika su privlačna formula, kao što je pokazao "High School Musical", te studio Fox nije štedeo da veveričji repertoar popuni hitovima MTV zvezda poput Bijonse ili Kejti Peri. Za starije, tu su i Bee Gees i The Kinks, kao i par (možda bizarnih) referenci na filmove kao što su "Taksista" ili "Kad jaganjci utihnu".

Srećom, životinje koje govore nisu ništa novo za rediteljku Beti Tomas ("Doktor Dulitl"), te se film uglavnom glatko i slatko kreće kroz svojih veselo bezličnih 88 minuta koji će klincima svakako biti zabavni. "Alvin i veverice 2" su prihvatljiva DVD bejbisiterka, a imajući u vidu da je film već dostigao zaradu od preko 350 miliona dolara koju je prvi deo ostvario, gledaćemo svakako i treći nastavak ovog serijala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: