Michael Jackson’s This Is It

Kolika je Michael Jackson zvezda bio govori činjenica da je Sony bez mnogo razmišljanja capnuo 60 miliona dolara za prava na distribuciju filma napravljenog od snimaka sa njegovih proba!

Izvor: piše: Slobodan Vujanoviæ

Petak, 30.10.2009.

21:36

Default images

režija: Kenny Ortega

selektah: 7 / 10

O tome kakav vas, pak, film očekuje možda sluti i to da je "This Is It" istovremeno pušten svuda u svetu, kao i da je njegovo prikazivanje (sem u slučaju vanrednog interesovanja publike) limitirano na samo dve nedelje. Sony i Jacksonova zadužbina očigledno nisu ni sami sigurni koliku mačku u džaku pokušavaju da prodaju, pa su se obezbedili sa svih strana. Ako gledanost “ne prevaziđe očekivanja” eto ga DVD za Božićne praznike i… svima dobro.

Bez obzira šta vi mislili o MJ-u (a to se obično svodi na to koliko ste u stanju da razdvojite “polanskog” od umetnika), "This Is It" bi, ako ste iole inteligentni, trebalo da vas pleni onim što je zaista nedvosmisleno očigledno - Michael je bio ekstremno posvećen svom poslu i još ekstremnije talentovan izvođač. I kada na početku filma piše “for the fans” to, makar u ovom slučaju, nije ni laž ni folirancija. This Is It, i kao koncertna turneja koja je trebalo da se održi u Londonu ove godine i kao reportaža sa proba za istu, jeste bila za fanove, u najiskrenijem, komercijalnom, smislu te reči.

Kao dokumentarac This Is It pre svega budi interesovanje zbog proste činjenice da prikazuje “neprikazane” snimke čoveka koji je do pre par meseci živeo u svom svetu, a nakon toga nam je uskratio i to. Gledati Michaela u farmerkama ili trenerci, kako se znoji, sa puštenom i neurednom kosom hrani našu perverznu potrebu da virimo u tuđe živote, a ovde je apetit teško obuzdati iako se radi o mrvicama sa kraljevske gozbe.

Činjenica da je akter pri tome i mrtav i da su ovo snimci njegovih poslednjih dana dodatno pojačava osećaj da prisustvujemo nečemu “specijalnijem” i “bitnijem” nego što jeste.

Kenny Ortega, višegodišnji Jacksonov prijatelj i reditelj nekoliko njegovih turneja, nije se trudio da od sastojaka pravi neku naročitu pitu. Snimci koji su iskorišteni u filmu navodno su bili snimani za potrebe Jacksonove lične kolekcije, kao i za rubriku “extras” koja bi pratila koncertni DVD sa turneje.

Drugim rečima, oni nisu snimani kao da treba da čine neku celinu, već više da popunjavaju rupe. Ortega ih je uglavnom poslagao “po tačkama”, i to u hronološkom nizu u kom bi bile izvođene na koncertu.

Sudeći po Michaelovoj odeći masa snimaka potiče sa dva, najviše tri, “progona”, a sve je dodatno nakićeno insertima iz već pripremljenih filmovima koji su trebalo da prate određene tačke. Rekonstrukcija "Smooth Criminal" sa Michaelom insertovanim pored Rite Hayworth u Gildu ili mini-blokbaster snimljen za izvođenje "Thriller-a" čak iovako deluju impresivno, a nije teško zamisliti kakav bi to tek bio spektakl na stvarnom koncertu.

Svi koji iščekuju bilo kakve snimke iz Michaelovog privatnog života biće prilično razočarani, jer ih nema. Čini mi se da samo u jednom mili-sekundu, tokom jedne probe, kamera prođe publikom u kojoj sedi, ako sam dobro video, stariji Prince Michael. I to je sve.

"This Is It" prikazuje Michaela kao strpljivog i disciplinovanog vođu tima, ali i kao manijakalnog perfekcionistu bilo da je u pitanju korak, slika ili zvuk. I tu ono “za fanove” zaista ne deluje kao mrtvo slovo na ekranu. Ovaj čovek je zaista imao fiks ideju da je svetu (naročito planeti) potrebna njegova pomoć, kao i da njegovi fanovi zaslužuju samo najbolje. I to se spremao da im ponudi.

Glasine kažu da se Jackson radovao ovoj turneji zato što je to trebalo da bude prvi put da ga njegova deca vide kako nastupa. Ima nečeg plemenitog i vrlo tužnog u tome, a činjenica da mu to nije pošlo za rukom, pa čak i nama koji žalimo “samo” za propuštenim spektaklom, trebalo bi da ostavi gorak ukus u ustima. Jer ovaj film, bez mnogo perfidnenamere, pokazuje da je pored sjajnog umetnika svet izgubio i ništa manje sjajnog čoveka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: