U Močvari

Autor: Marina Kar
Režija: Egon Savin
Glumci: Tamara Vučković, Vojin Ćetković, Ljuma Penov, Jasmina Avramović, Jelisaveta - Seka Sablić, Mihajlo Janketić, Vesna Stanković, Dubravka Kovjanić, Nikola Jovanović, Đorđe Marković, Miodrag Radovanović.
Scenografija i kostimografija: Angelina Atlagić
Dramaturzi: Božo Koprivica i Marina Milivojević Mađarev
Muzika: Tom Vejts

Izvor: Piše: Ana Todoroviæ

Petak, 15.05.2009.

10:56

Default images

“U Močvari” je beskompromisna priča o napuštanju i šokantnom žrtvovanju. Hester Svein, heroina ove psihološke drame, živi u kamp-prikolici u sumornoj močvari celog svog života. Njen ljubavnik, sa kojim ima kćerku, sprema venčanje sa drugom ženom koja će mu doneti zemlju, bogatstvo i poštovanje. On planira da povede kćerku sa sobom na medeni mesec, a zatim i da je odvoji od majke. Odbačena i očajna, Hester pokušava da ogorčenjem i besom povrati život koji je imala.

U ovoj drami, zanovanoj na mitu o Medeji, irska spisateljica Marina Kar povezuje mitsko sa modernim i dodaje elemente veštičluka i proročanstva. Močvara je misteriozno i sujeverno mesto puno enigmatičnih ljudi, duhova iz prošlosti i osoba koje mogu da ih vide.

Scenografija je odlična, a prva scena veoma upečatljiva. Vidimo Hester kako nosi uginulog crnog labuda, koji nagoveštava zlu sudbinu. Poput Medeje, Hester ostaje prkosna, intuitivna, prepušta se izlivima besa. Svi zaziru od nje, jer se plaše njene naravi; ona ne postupa racionalno i kako sama kaže ”boji se sebe”, tj. svojih postupaka.
Njen gnev kao da nas priprema na užasno ubistvo koje će počiniti. Pokreću je srdžba, bes, vezanost za močvaru, odbačenost od ljudi koje voli, a najviše je proganja nedostatak majčine ljubavi koju je čekala celog svog života. U tom smislu je ova drama psihološka, jer pokazuje kako odbačenost od strane roditelja može izazvati razuzdane emocije. Takođe, ima i puno edipalnih situacija, koje začinjene elementima humora, ostavljaju gledaoca bez teksta.

Marina Kar je uspela da od grčke tragedije koja obično sadrži univerzalne teme napiše savremen komad ličnih dimenzija. “U Močvari” dotiče mnoga pitanja: sukob između ”civilizacije” i prirode, koristoljublje, muško-ženske odnose, a pre svega, razdornu moć snažnih emocija izazvanih nepodobnim porodičnim odnosima.

Bez obzira na to što su i glumci i režija zaista dobri, sam ambijent ove tragične sage, tj. močvara, kao da nas udaljava od poistovećivanja sa glavnim likovima dela. Pa ipak, irska mitologija i folklor, koji je obojio ovu predstavu, može maštovitog gledaoca da odvede u tajne ljudske psihe, gde duhovi iz prošlosti dolaze po svoje, a deca krvavo plaćaju greške svojih roditelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: