Mladi autori na Kratkom metru

Mladi italijanski reditelj Andrea Ludoviketi bio je 2. aprila gost Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma na kojem učestvuje u takmičarskom programu sa kratkim igranim filmom "Ispod moje bašte".

Izvor: Tanjug

Petak, 03.04.2009.

00:00

Default images

Ludoviketi je na konferenciji za novinare u Dvorani kulturnog centra rekao da je to njegov diplomski film, ali da se već oprobao i u dugometražnoj produkciji, kao asistent režije slavnom Paolu Sorentinu na poznatim filmovima "Prijatelj porodice" i "Il Divo".

"Puno sam naučio od Sorentina. Za mene je on genije, nema još 40 godina a snimio je pet filmova od kojih su četori prikazana u Kanu", istakao je Ludoviketi.

On je dodao da Sorentino, uz Matea Garonea, Gabrijela Salvatorea i druge iz takozvane mlade garde predstavlja dokaz da je italijanska kinematografija ponovo živa i u punom sjaju.

Ludoviketi je studirao na uglednoj akademiji Centro Sperimentale di Cinematografia, koja mu je, kao i svim svojim diplomcima, organizovala u Rimu premijeru i to sa filmske, 35-milimetarske trake, 2007. godine. Odmah zatim film je krenuo po festivalima, a beogradski "kratki metar" mu je 29. na kojem učestvuje u zvaničnoj selekciji i osvojio je veliki broj nagrada.

"Ispod moje bašte" (18 minuta) prikazuje 10-godišnjeg dečaka koji gaji strast prema mravima. On posumnja da je njegov sused ubio suprugu i sahranio je u bašti, a "dokaz" mu je ponašanje mrava oko ogromne zemljane kule koju su napravili. Uz pomoć drugarice, dečak započinje istragu.

Pored većeg broja domaćih autora, na festivalskoj konferenciji govorio je i mladi umetnik iz Bosne i Hercegovine Ivan Ramadan, student arhitekture čiji prvi animirani film "Tolerancija" učestvuje u međunarodnom takmičarskom programu beogradskog festivala.

Prošle godine je nagrađen na festivalu u Sarajevu i uvršćen u prestižni program "Pri Europa", koji okuplja pobednike sa samo 14 svetskih festivala.

"Film sam radio potpuno nezavisno, sam i bez budžeta. Tek kad sam snimio svih šest i po minuta animacije, tražio sam i dobio novac od federalnog ministarstva za prebacivanje na filmsku traku", ispričao je Ramadan.

Prema njegovim rečima, ovaj film govori o besmislu rata. "Likovima u filmu nisam odredio naciju ili veru. To nije bitno, poenta je da njihov sukob uništava sve oko njih", kazao je Ramadan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: