Art2SitON, završna izložba Belefa

Betonske klupe neobičnih oblika i boja, napravljene prema originalnom dizajnu nekoliko beogradskih umetnika, postavljene su na platou ispred Zavoda za zaštitu spomenika na Kalemegdanu, u Studentskom parku i duž obala reke Save.

Izvor: B92

Nedelja, 03.08.2008.

14:40

Default images

Ovaj jedinstveni ulični nameštaj, zahvaljujući Telenor fondaciji, predstavljen je u okviru završne izložbe Belefa – "Art2SitON". Umetničke klupe na najposećenijim mestima u gradu ostaju Beograđanima na trajno korišćenje. Dok se odmaraju i udobno sede na klupama, građani mogu do kraja septembra besplatno da koriste i Telenorov brzi Internet.

Telenor fondacija, kao glavni pokrovitelj izložbe i zlatni pokrovitelj Belefa, uz partnera na projektu – Kiosk platfotmu za savremenu umetnost, pomogla je da kreativna rešenja vizuelnih umetnika Igora Stanglickog, Žane Poliakov, Mladena Hrvanovića, Stefana Ikonića i Aleksandra Denića ulepšaju gradski prostor. Oni su dizajnirali po jednu klupu koja je izlivena u deset različito oslikanih modela. Neki od umetnika učestvuju i u projektu Fondacije „Pokreni grad“, na koji se izložba idejno nadovezuje, a čini ga oslikavanje murala u gradovima širom Srbije.

„Art2SitOn projekat predstavlja suštinsku strategiju Belefa odgovorom na pitanje: kako događaj iz godine u godinu pretvarati u trajnu kulturnu i umetničku intervenciju, otkrivanjem i stvaranjem novih mesta za kulturne sadržaje, umetničkim dizajniranjem gradskih prostora, menjanjem gradske infrastrukture koja od umetničke intervencije prerasta u permanentno javno umetničko delo sa jasnom funkcijom u svakodnevnom životu građana“, kaže Dorijan Kolundžija, umetnički direktor Belef 08 festivala.

Umetničkim projektima poput "Art2SitOn", čiji je cilj da umetnička dela u gradskom prostoru prerastu u javno dobro i dobiju funkciju u svakodnevnom životu ljudi, Beograd se pridružuje mnogim evropskim gradovima u kojima su slični koncepti nailazili na odličan prijem.

Ovo je centralna izložba Belefa, kojom je zaokružena glavna ideja i težnja festivala da se umetnošću menja lice grada i da se na svakodnevnim putanjama prolaznika ostavljaju trajni tragovi. Klupe će redovno čistiti i održavati „Zelenilo Beograd“, a predviđeno je da se restauriraju svake godine u okviru narednih beogradskih letnjih festivala.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: