Premijera mjuzikla Maratonci u maju

Mjuzikl "Maratonci trče počasni krug", koji je rađen prema istoimenoj drami Dušana Kovačevića, biće premijerno izveden u Pozorištu na Terazijama između 20. i 25. maja, izjavio je danas direktor te kuće Mihajlo Vukobratović.

Izvor: Beta, Tanjug.

Utorak, 18.03.2008.

12:00

Default images

Na konferenciji za novinare održanoj u Pozorištu na Terazijama predstavljeni su glumci koji igraju članove pogrebničke porodice Topalović - Maksimilijana igra Vladan Savić, Aksentija Janoš Tot, Milutina Duško Radović, Lakija Dragan Vujić, a Mirka Topalovića igra Ivan Bosiljčić.

U mjuziklu režisera Kokana Mladenovića, koji je i adaptirao Kovačevićev tekst, igraju i Kalina Kovačević kao Kristina, Marko Živić je Đenka, Ivan Jeftović je Bili Piton, a Olju tumači Vesna Paštrović.

Autor čuvenog komada "Maratonci trče počasni krug" Dušan Kovačević izjavio je na početku proba za istoimeni mjuzikl u Pozorištu na Terazijama, da su mu se na prvo čitanje svideli adaptacija reditelja Kokana Mladenovića i muzička adaptacija Maje Pelević.

"Pominje se da je to eksperiment, ali nešto slično desilo se kada smo pre više od 20 godina od popularne predstave Ateljea 212 pravili film. Pričali smo šta se dobija, a šta gubi prebacivanjem u drugi medij ili žanr. Rizik se isplatio, film je uspeo", podsetio je on na konferenciji za novinare.

Kovačević je dodao da će "mjuzikl biti samo novi oblik, nova pojavnost iste priče" i da "taj siže, po asocijativnom sistemu, može biti savremen".

"Kada sam pisao, pre 35 godina, mislio sam na organizovanu mafiju. Tu je osnovna linija sukoba. Postoji jedna familija koja se bavi proizvodnjom kovčega, zanatom koji nikada neće propasti, i druga grupa koja ih, po priči familije, eksploatiše, a ne zna se zapravo ko je gori", rekao je pisac.

Kovačević je pohvalio nastojanje Pozorišta na Terazijama da kreiranjem domaćeg mjuzikla trasira novi put, da se izdvoji iz ponude našeg teatra gde skoro sve pozorišne kuće repertoarski liče jedna na drugu.

"Mjuzikl je vrlo zahtevan put s obzirom da nam je tanušna tradicija u toj oblasti. Na kompozitorima je da nađu nešto novo i naše, mada ne po svaku cenu, kao i da ne imitiraju klasiku svetskog mjuzikla", precizirao je on.

Muziku za ovu predstavu rade tri kompozitora - Zoran Hristić, Marko Grubić i Irena Popović. Oni će dati zvučnu kulisu za građanski svet Topalovića, zatim za milje grobljanskog kriminala koji vodi Bili Piton, kao i za blještave novitete iz sveta koje donosi lik Đenke.

Upravnik Pozorišta na Terazijama Mihailo Vukobratović izrazio je zahvalnost Kovačeviću na spremnosti da se upusti u avanturu.

"Naša je namera da napravimo veliki i kvalitetan domaći mjuzikl. Za to nam je pre svega potrebna odlična literarna podloga. Odlučili smo se za Duškov tekst koji ima visoke potencijale i podnosi transpoziciju u različite scenske oblike, a pritom zadržava svoju izvanrednu specifičnu težinu", rekao je on.

Reditelj je izjavio da mu je ogroman izazov za rad na ovoj predstavi upravo vreme u kojem živimo. "Bojim se da su Topalovići naša stalna sudbina. Mislim da će publika biti zaprepašćena aktuelnošću teksta", dodao je on.

"Uz tu mračnu stranu, biće i veselih scena. Priča se dešava u Beogradu 30-ih godina 20. veka. U originalu Đenka stiže iz sveta sa ton-filmom, a u našoj postavci sa idejom da radi mjuzikl. Neveština njegovih izvođača je izvor smeha, ali on sanja da stvori nešto veliko i svetsko u toj svojoj palanci", rekao je Mladenović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: