Jug jugoistok

Izvor: B92

Petak, 15.06.2007.

00:32

Default images

Priča
Nekada popularna srpska glumica Sonja Savić, koja već deset godina živi u Sloveniji, došla je u Beograd da se sa majkom i bratom Milošem iz Belgije, koga nikad nije videla, dogovori oko nasledstva. Sonja dobije histerični napad tvrdeći da joj je oteta kćerka Sofija, i pobegne u nepoznatom pravcu. Miloš alarmira policiju i zajedno sa inspektorom Despotovićem krene u potragu za njom. Pronađu je i ona im prizna da je izmislila otmicu deteta. Despotovića, pretpostavljeni obaveste da Sonjino dete zaista postoji. Otac je ministar inostranih poslova Srbije, i Sonja ga štiti da taj podatak ne bi iskoristile neprijateljske službe koje su i otele dete. Međutim, ministar Despotoviću saopšti da nikakvo dete ne postoji, da ga Sonja odavno proganja, i da je ona verovatno u službi onih koji bi želeli da ga kompromituju.

Ko laže, a ko govori istinu? Ko je lud? Ko će biti ubijen?

O filmu

"Jug jugoistok" je psiho triler o krhkoj granici između realnosti i fikcije u društvu koje ne želi da se modernizuje, već se prepušta dejstvu inercije i tome da uvek drugi odlučuju o njegovoj sudbini. Sonja Savić je neko ko ne pristaje na postojanje tabu tema. Zato je ona glavna junakinja filma "Jug jugoistok", jer se kroz njenu životnu i profesionalnu priču, zahvaljujući njenoj iskrenosti prema sebi i okruženju, mogu sagledati događaji iz bliske prošlosti u širem kontekstu. Film "Jug jugoistok" je i esej o uticaju ideologije na društvo u kojem su mitovi uvek imali veliku prednost u odnosu na realnost. U vremenu kada se traži spremnost svakog pojedinca i celog društva da se suoči sa neposrednom prošlošću događaji se maskiraju, prekrivaju poluistinama ili naprosto potiskuju. Ako je XX vek bio vek šizofrenije, XXI vek je definitivna pobeda paranoje. Ni najobičniji događaj kojem prisustvujemo ne može više da bude oslobođen dodatne retorike po kojoj se prepoznaju različiti (para)politički uticaji. Istrenirani smo za "zaveru ćutanja", za gomilanje nasilja svake vrste koje na kraju jedino dovede do ravnodušnosti, što je zapravo i cilj onih koji truju prostor javnog mnjenja. U svetlu neokolonijalne kulturne politike Srbiji su ostavljene teme vezane za postkomunističku agoniju ili za magijski realizam. Kao da nam nisu dozvoljeni filmofilska osvešćenost, ozbiljnost dostojna misaonih bića i šansa da se bavimo žanrovima uobičajenim u drugim kinematografijama.

U tom smislu je film "Jug jugoistok" pokušaj da se napravi balkanski odgovor na Hičkokov film "Sever severozapad" i da se ne prepustimo ovdašnjem ustaljenom principu po kojem se estetika prepušta politizaciji. Naš cilj je da filmom "Jug jugoistok" obrnemo taj proces: da estetizujemo politiku, da ona postane potčinjena umetnosti. To je, naravno, u srpskim

produkcionim i ideološkim okolnostima gotovo nemoguća misija, ali zahvaljujući DV tehnologiji i prijateljskoj atmosferi u kojoj je nastajao film "Jug jugoistok" to ipak postalo moguće.

Podaci o izdanju:

Godina proizvodnje: 2004

Trajanje: 86 min.

Režija: Milutin Petrović
Scenario: Saša Radojević, Milutin Petrović
Producenti: Milutin Petrović, Predrag Bambić

Direktor fotografije: Predrag Bambić
Montažer: Petar Jakonić
Kostim: Gordana Angelovski
Scenografi: Balša Ðogo, Milutin Petrović
Organizacija:Nataša Višić, Mina Raišić
Koproducenti: LE SPOT , CONCEPT films

ULOGE:

Sonja- Sonja Savić

Inspektor Despotović-N. Despotović

Miloš- Miloš Lolić

Ðorđević- Mladomir Puriša Ðorđević

Ministar- Milutin Petrović

Kristina- Hristina Popović

Profesor- Vladimir Marjanović

Mama Mikaina- Sonja Savić

Balša- Balša Ðogo

Psihijatar- Bogdan Zlatić

Nadica- Ana Kraš

Pacijent- Dinko Tucaković

Savetnik- Saša Radojević

Sestra- Jelena Singer

Doktorka- Ana Milakara

Specijalni gosti

Dragan: Nikola Ðuričko

Stalker: Boris Milivojević

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: