Otvorena izložba "Petar Lubarda 1907-1974-2017"

Izložbu "Petar Lubarda 1907-1974-2017", deo zajedničkog projekta Kuće legata i Spomen-zbirke Pavla Beljanskog iz Novog Sada povodom obeležavanja 110 godina od rođenja umetnika, otvorila je večeras u gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić u Kući legata u Beogradu.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 09.11.2017.

20:02

Otvorena izložba
Printscreen YouTube/fondacijalubarda

Postavka u Beogradu obuhvata 30 dela iz dva legata, ali i slike iz Umetničke zbirke SANU (Beograd), Narodnog muzeja u Smederevskoj Palanci, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja grada Beograda, Galerije Matice srpske, Vlade Republike Srbije i iz privatne kolekcije.

Jevtić je napomenula izložba osvetljava značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

"Grad Beograd sa posebnom paznjom i pijetetom seodnosi prema Lubardinom delu čuvajući ih pažljivo za buduće naraštaje. Skoro tako pažljivo kao što je on čuvao velikog umetnika u sebi. Grad Beograd je uložio velika sredstva u spasavanje Legata Petra Lubarde i konzervaciju i rekonstrukciju njegove kuće u kojoj je živeo sa suprugom a u kojoj je sada smešten Legat", kazala je Jevtić.

U okviru postavke izložbe biće prikazana i bogata arhivska građa na dokumentarnim panoima postavke među kojima su i dokumenti koji se ovom izložbom prvi put predstavljaju publici.

Organizacija izložbe je, osim sa vlasnicima izloženih Lubardinih dela, obuhvatila saradnju sa porodicom Petra Lubarde i brojnim institucijama kao što su Nacionalni muzej moderne umetnosti u Parizu, Nacionalni arhivi Francuske, Biblioteka Ronćoniana (Prato, Italija), Narodni muzej, Muzej savremene umetnosti, Narodna biblioteka Srbije, Galerija SANU, Arhiv Jugoslavije (Beograd), Galerija Matice srpske (Novi Sad), Francuski institut u Srbiji, Radio-televizija Vojvodine, Radio-televizija Srbije, Radio-televizija Crne Gore, Radio Beseda.

Izložba je prethodno predstavljena u Dvorcu Petrovića Centra savremene umetnosti Crne Gore u Podgorici (3. avgust - 2. septembar) i Spomen - zbirci Pavla Beljanskog (7. septembar - 5. novembar).

Postavka je zasnovana na ideji da se prikaže još jedna etapa višegodišnjeg projekta Spomen-zbirke "Pavle Beljanski - prijatelj umetnika", ali i da se naglasi značaj dva legata koji čuvaju Lubardina dela.

Izložbu prati reprezentativan, bogato ilustrovan katalog, sa tekstovima mr Milane Kvas, Dine Pavić i Gordane Krstić Faj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: