Austrijski političar: Milerova je već poznata po antisrpskim stavovima

Kada ste gost u jednoj stranoj zemlji ne može na tako provokativan način, bez poštovanja, domaćine kolektivno okarakterisati kao ratne zločince, rekao je funkcioner Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) David Štokinger povodom stavova nobelovke, nemačke književnice Herte Miler na Beogradskom sajmu knjiga.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 02.11.2017.

11:01

Austrijski političar: Milerova je već poznata po antisrpskim stavovima
Foto: Tanjug / JDP / Aleksandar Dmitroviæ

"Kao neko ko je zainteresovan za politički razvoj u našem susedstvu, koje obuhvata, za nas Austrijance i region bivše Jugoslavije, koji je godinama u tim zemljama, posebno u Srbiji i Crnoj Gori lično i politički dobro umrežen, redovno čitam srpske medije. Moji prijatelji i ja ustanovili smo da se takozvane zapadne zamisli o vrednostima i politička gledišta u sve većoj meri u Srbiji bez pitanja i kritike preuzimaju", naveo je Štokinger u autorskom tekstu za frankfurtske "Vesti".

"Kako, ako nije tako, jedna osoba, kao što je nemačka dobitnica Nobelove nagrade za književnost Herta Miler, na beogradskom Sajmu knjiga može dobiti platformu za jedan prvorazredni skandal? Herta Miler je i do sada već mnogo godina bila poznata po svojim antisrpskim stavovima", ističe austrijski političar.

"Herta Miler je, u okviru jedne manifestacije, koju je organizovala Ambasada Nemačke, pozvana u Jugoslovensko dramsko pozorište kako bi razgovarala o svojim književnim delima i da iz njih čita, a ona je tu priliku istoristilla za svoj politički pledoaje, u kojem je Srbiji i srpskom narodu pripisala jedinu krivicu za ratove usled raspada Jugoslavije. Srpski narod ima krivicu i sa tom istinom mora Srbija danas da živi. Pored toga, da je to istorijski netačno, i samo prenošenje veštački kreirane jednostrane NATO i EU propagande devedesetih, to je, prema mom mišljenju, i zloupotreba gostoprimstva", naglasio je on.

Štokinger pita - šta zapravo stoji iza ovog skandala?

"Treba ono, što je kroz propagandu, medije, ali i preko mnogih umetnika i intelektualaca devedesetih definisana 'istina' sada da kao 'istinu' prihvati konačno i Srbija", podvlači mladi austrijski političar.

"Ovde je reč o duhovnoj hegemoniji. Srbi treba konačno da priznaju da su ratni zločinci i shvate da moraju dozvoliti da budu 'evropeizovani' i 'demokratizovani'. To je naravno apsurd, jer svako, ko se objektivno informiše zna da istina van 'crno-belog prikaza' izgleda drugačije. Zbog toga ovde imamo posla sa pravom provokacijom, ako se uzme u obzir da je gospođa Miler građanka jedne NATO države, koja je direktno bila učesnik u ratu i koja je, suprotno međunarodnom pravu, u prvim redovima u jednom napadačkom ratu bombardovala, nastupila u glavnom gradu nekada napadnute zemlje", smatra on.

"Ona je podržavala NATO agresiju već 1999. Očigledno da i intelektualci nisu pošteđeni rezistentnosti na učenje. Ne treba tražiti od gospođe Miler nikakvu senzibilnost. Ona jasno zna šta čini i kaže. Rat se dogodio tek pre par godina. Ovde je još jednom imperijalna duhovna hegemonija, pod plaštom kulture, širena, a odgovorni u Beogradu trebalo bi da stvarno razmisle da li će ubuduće osobe kao Hertu Miler pozvati na tako važne tradicionalne manifestacije kao što je Sajam knjiga u Beogradu", zaključio je Štokinger.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

86 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: