Nobelovka Herta Miler i nova knjiga "Životinja srca" u Beogradu

Herta Miler, dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2009. godine, gošća je Sajma knjiga. U ponedeljak, 23. oktobra od 15 sati na štandu „4 zemlje 1 jezik“ u Hali 2 biće održan razgovor sa Hertom Miler „Okrutni Tango“ koji će voditi Nebojša Barać.

Izvor: B92

Nedelja, 22.10.2017.

21:15

Nobelovka Herta Miler i nova knjiga

Istog dana od 20 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu Herta Miler će se predstaviti pred beogradskom publikom u okviru književne večeri „Logika 29. februara“ koju će voditi čuveni nemački novinar i pisac Mihael Martens, zajedno s Ivanom Ivanjijem.

Život u totalitarizmu, strategije bekstva, odbrane ili barem očuvanja kako mentalnog tako i fizičkog zdravlja, neprestana potraga za slobodom od terora podjednako kao i od zagušljivosti, neiskrenosti i sveopšte paranoje, sve su to teme koje čine okosnicu književnog dela Herte Miler, jedne od najčuvenijih savremenih svetskih spisateljica.

Izvode iz prevedenih dela Herte Miler čitaće glumica Mirjana Karanović.

Miler će posle 22 sata u foajeu pozorišta poptisivati knjige.

U Srbiji su do sad prevedena tri njena prozna dela "Ljuljaška daha", "Čovek je veliki fazan na ovom svetu", "Lisac je oduvek bio lovac", kao i knjiga izabranih pesama "Mačke na parkingu".

Ulaz za književno veče je besplatan uz kartu koja se može preuzeti na blagajni Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Izdavačka kuća Laguna u saradnji sa Zlatnim zmajem ekskluzivno za Sajam knjiga prvi put na srpskom jeziku predstavlja knjigu „Životinja srca“, drugi roman Herte Miler objavljen 1994, koji govori o Rumuniji osamdesetih godina prošlog veka, o sveprisutnom strahu, o ideji bekstva iz Čaušeskuove diktature, o prijateljstvu, poverenju i izdaji.

Ovaj roman je prepun očiglednih autobiografskih pojedinosti.

I Herta Miler i junakinja romana su rumunske Švabice. I Herta Miler je od 1976. radila kao prevoditeljka tehničkih opisa mašina. I ona je, zato što je odbila da uhodi i potkazuje za Sekuritateu, dobila otkaz 1979. I ona je iskusila izdaju bliskih prijatelja. I Herti Miler je, baš kao i njenoj junakinji, odobren izlazak iz zemlje, nakon kojeg se seli u Nemačku. I njoj su dugo nakon preseljenja stizale pretnje smrću.

Knjiga o strahu koja čarolijom reči čitaoca oslobađa straha.

Folker Kučer i Melinda Nađ Abonji, autori koji takođe pišu na nemačkom jeziku, biće gosti na Laguninom štandu u Hali 1 Beogradskog sajma. Kučer će se družiti sa čitaocima i potpisivati svoj roman „Jedan nerešen slučaj“ u četvrtak, 26. oktobra od 16 sati, a Melinda Nađ Abonji, autorka romana „Golubije srce“, biće na Sajmu u nedelju, 29. oktobra od 13 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: